Lukas, 26, lämnade sitt toppjobb för drömmen

Bytta bana – pluggar till skådespelare

Lukas blev chef i finansbranschen när han var 21.

Livet bestod av jobb, pengar och status.

– Jag hade ett drömjobb som jag hatade. Så jag hoppade av och följde mitt hjärta istället.

Lukas Runow, 26, gjorde superkarriär i finansbranschen – men ville egentligen bli skådis. Han hoppade av toppjobbet i Stockholms city och pluggar nu - i Molkom.
Lukas Runow, 26, gjorde superkarriär i finansbranschen – men ville egentligen bli skådis. Han hoppade av toppjobbet i Stockholms city och pluggar nu - i Molkom.

Det började redan inför gymnasievalet. Lukas Runow, 26, från Sollentuna gjorde som kompisarna: sökte in på ett gymnasieprogram med inriktning på ekonomi och juridik.

– Det verkade smart att välja en bred linje, men jag var inte ett dugg intresserad och blev ganska snart skoltrött. Det är ju faktiskt galet dumt att försöka konkurrera med klasskompisar som älskar ekonomi, säger Lukas som däremot älskade den extra kursen i scenisk gestaltning som fanns på skolan.

– Jag gick i musikklasser hela grundskolan och har alltid gillat att vara kreativ. Men nu ville jag ju vara framgångsrik i stället. Jag visste inte bara i vad.

Tjänade 40 000 som 19-åring

Via kompisar fick han efter gymnasiet jobb som säljare på ett finansbolag. Ett kliv från kepsen och skolkorridoren rätt in i kostymen och kontorslandskapet.

– Det kändes otroligt lyxigt och häftigt. Jag var ambitiös, lärde mig snabbt och efter ett tag började jag leverera bra siffror. Jag började tjäna pengar. Som 19-åring hade jag plötsligt 40 000 kr i månadslön.

Lukas fick ett högavlönat jobb snabbt efter gymnasiet.
Lukas fick ett högavlönat jobb snabbt efter gymnasiet.

Men framgången hade sitt pris. Jobbet tog över livet och nu handlade allt om karriär, pengar och snack med kollegor som alla hade samma drevs av samma sak; pengar. Efter två år som säljare blev Lukas chef med personal- och budgetansvar.

– Jag var en oerfaren 21-åring som fick alldeles för mycket ansvar. Nu skulle jag dessutom hantera andras problem i stället för att ta tag i mina egna, säger Lukas som inte mådde bra av pressen och stressen. Pengarna strömmade in - men livsglädjen var borta.

Sa upp sig – ”bestämde mig för att skita i karriären”

Det gick inte att fortsätta. Lukas sa upp sig och tänkte att han skulle ta ett sabbatsår för att få tillbaka motivationen och återvända starkare till finansvärlden.

– Jag började jobba som elevassistent på en skola, tog upp teatern i en amatörgrupp och plötsligt kom glädjen tillbaka. Då bestämde jag mig för att skita i karriären och i stället satsa på min dröm att bli skådespelare.

Lukas blev chef som 21-åring – men märkte att han tappade livsglädjen. Han sa upp sig.
Lukas blev chef som 21-åring – men märkte att han tappade livsglädjen. Han sa upp sig.

Så nu hänger Lukas i skolkorridorerna igen. På folkhögskolan i Molkom lär han sig grunderna i scengestaltning, film och teater. Nu är det CSN som gäller – och varje månad kommer en bråkdel av den inkomsten Lukas hade som verksamhetsansvarig in på bankkontot.

– Jag ångrar ingenting. Det går inte att låtsas vara något som man inte är och min dröm är inte att stressa ihjäl mig för att tjäna mycket pengar. Nu testar jag att bli skådespelare, så får vi se vad som händer.

Tipset: Följ magkänslan

Lukas råd till unga är att skippa tankarna på att bli ”rik och känd” och sluta tro att det liv som kändisar och influencers visar upp på sociala media är någonting att sträva efter.

– Det viktigaste är att följa sin magkänsla. Man ska plugga och göra det som man verkligen gillar – inte det som andra gör eller tycker. Med engagemang har man en chans att faktiskt bli bra på det man gör.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu