Riksbanken efterlyser dina gamla småslantar

1 av 5 | Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
1,4 miljoner gamla mynt blir ogiltiga till sommaren
MIN EKONOMI

Riksbanken efterlyser två miljarder kronor i mynt som finns i var och varannans hem.

Snart blir de ogiltiga.

– Det vore synd om värdet av de mynten frös inne, säger Christina Wejshammar, avdelningschef på Riksbanken.

Riksbanken började 2015 med den stora utstädningen av våra gamla sedlar och mynt. 20-, 50- och 1000-sedlarna har redan hunnit bli utbytta.

Miljarder mynt i våra gömmor

Näst är det dags för den sista etappen - utbytet av mynten en-, två- och femkronan. De går bara att handla för fram till den 30 juni sedan är det kört.

Nu har Riksbanken gått ut med ett rikslarm:

– Det är nu 3,5 månad kvar tills de bli ogiltiga och det finns fortfarande mycket mynt kvar ute i samhället som tillsammans är värda 2000 miljoner kronor. Det vore synd om värdet av de mynten frös inne, säger Christina Wejshammar, avdelningschef på Riksbanken.

Det är närmare bestämt 1,4 miljarder mynt som vi behöver sätta sprätt på. Så det är dags att leta i alla tänkbara gömmor som du har där hemma; bakom soffkuddarna och skåp, i fickor, jackor, spargrisar, lådor och bilfack.

– Det går inte att alla väntar till slutet av juni för att göra det här. Så mycket mynt kan inte banken och handeln ta emot. Man måste börja nu, säger Wejshammar.

”Klara av att handla upp”

I snitt räknar riksbanken med att varje hushåll har 514 kronor i mynt gömt i sitt hem.

– Det är en helt hanterlig summa som man helt klart kan klara av att handla upp. Om man sätter igång nu så hinner man. Efter 30 juni finns det en tvåmånadersperiod då man kan sätta in mynten på konto i bank.

Riksbanken tror ändå att barat hälften av alla gamla mynt kommer till rätta.

– Men det vore fantastiskt om vi hade fel. För det är verkligen tack och adjö för de här mynten.

Den gamla tvåkronan är från 1971 och finns endast i fyra miljoner exemplar jämfört med femkronans 206 miljoner exemplar.

– Så det är ganska lite i sammanhanget men den gäller fortfarande och många har mycket silver i sig.

När du ändå letar i dina gömmor kan du även hålla utkik efter de gamla 100- och 500-sedlarna. De byts nämligen också ut från och med den 1 juli. Men dom har du sen 12 månader på dig att sätta in på banken utfall att.

De nya guld- och bronsfärgade mynten är redan ute i handeln och byts ut successivt. Den enda lilla stackaren i det gamla gänget som blir kvar är tiokronan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Riksbanken