Oväntat litet BNP-fall för norsk ekonomi

Av: TT

Publicerad:
Norska oljeinvesteringar bromsar kraftigt sedan oljepriset fallit i coronakrisen, vilket slår hårt mot norsk ekonomi. Arkivbild
Foto: Carina Johansen/NTB/TT
Norska oljeinvesteringar bromsar kraftigt sedan oljepriset fallit i coronakrisen, vilket slår hårt mot norsk ekonomi. Arkivbild

Norges ekonomi exklusive oljesektorn krympte med 4,7 procent i april jämfört med månaden före, enligt landets statistikbyrå SSB. Coronakrisen slår därmed inte riktigt lika hårt mot landet som befarat.

En bidragande faktor som dämpade BNP-fallet i april var att nedgången för norsk detaljhandel inte blev lika djup som befarat, konstaterar Pål Sletten, chef för SSB:s nationalräkenskaper.

Norge är i djup kris och läget är allvarligt, men utsikterna har förbättrats de senaste veckorna, konstaterar SSB i ett pressmeddelande.

Pål Sletten beskriver nedgången som ojämnt fördelad i den norska ekonomin, med tydligare negativa effekter på områden som direkt berörs av Norges smittskyddsåtgärder. Dessutom kommer minskad efterfrågan på olja i världen ha effekter flera år framåt för norsk ekonomi även om landet klarar sig från nya coronautbrott.

SSB justerar i samband med BNP-talet för april sina prognoser. För 2020 räknar byråns ekonomer nu med ett BNP-fall på 3,9 procent, om man räknar bort olje- och gasindustrin. Det kan jämföras med en tidigare beräkning på minus 5,5 procent.

För 2021 räknar SSB-ekonomerna med en återhämtning med en tillväxt på 4,3 procent, följt av en BNP-ökning på 3,2 procent 2022.

Arbetslösheten beräknas öka till 5,1 procent i år och sjunka tillbaka till 4,5 procent 2021.

Publicerad: