Riksbanken höjer styrräntan – blir plusränta för första gången sedan 2014

Skenande inflation bakom beslutet

För första gången sedan 2014 har Sverige plusränta.

Riksbanken höjde på onsdagen till 0,25 procent.

– Epoken med extremt låga räntor är över, säger Riksbankschefen Stefan Ingves på en pressträff.

Förhandsspekulationerna handlade om huruvida Riksbanken skulle hålla räntan oförändrad eller höja redan nu. Bedömare som Aftonbladet talat med trodde på det förstnämnda.

– Det hade varit en aldrig tidigare skådad omläggning av penningpolitiken, sa Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank då.

Men Riksbanken gör nu en historisk svängning. Från att i februari ha meddelat att de skulle höja reporäntan först den andra halvan av 2024, höjs den redan nu.

– Man kan tycka att det här är en stor omsvängning och det är det. Vi är någon annanstans i dag än vi var andra halvåret under fjolåret och en bit in i år. Det betyder att penningpolitiken är i ett nytt läge, säger Riksbankschefen Stefan Ingves på en pressträff, och tillägger att ”epoken med extremt låga räntor är över”.

Spås ligga nära 2 procent 2025

Anledningen är den stigande inflationen. Målet är att inflationen ska ligga på 2 procent, men för närvarande är den över 6 procent.

”Inflationen har stigit till den högsta nivån sedan 1990-talet och kommer att vara hög ännu en tid. För att motverka att den höga inflationen biter sig fast i pris- och lönebildningen har direktionen beslutat att höja reporäntan från noll till 0,25 procent”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Deras prognos är att räntan kommer att höjas gradvis för att ligga på något under 2 procent om tre år. Redan i år väntas räntan höjas ytterligare ett antal gånger.

Riksbanken ska samtidigt sluta köpa statsskuldsväxlar från och med den 28 april.

”På så sätt anpassas penningpolitiken så att inflationen återgår till inflationsmålet”, står det att läsa i pressmeddelandet.

PLUS: Bind din boränta – som proffsen: Se tabellerna

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, menar att räntehöjningen var rätt beslut.
Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, menar att räntehöjningen var rätt beslut.

Inför beskedet sa bland annat Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, att han inte trodde på en räntehöjning i det här läget, snarare i juni. Likväl önskade han sig en.

”Helt rätt att man agerar nu”

Han säger nu att Riksbankens besked är välkommet.

– Det är helt rätt att man agerar nu och bekräftar det som marknadsräntorna redan säger, att räntorna behöver höjas, säger han.

Varför höjer man nu?

– Riksbanken har en enda uppgift just nu och det är att inflationen inte springer iväg och blir okontrollerat hög, för då kommer vi få betala ett pris de närmaste 5-10 åren i form av urholkad köpkraft. Det handlar om att Riksbanken vill säkerställa att vi kommer tillbaka till målet på två procent, och det kommer att ge starkare köpkraft för hushållen på längre sikt.

Nu kan den som har rörlig ränta räkna med en höjd avgift, fortsätter Robert Bergqvist.

– Räntorna har redan börjat röra sig uppåt. Riksbanken avser att höja styrräntorna efter marknadsräntorna, så egentligen ska räntorna med längre löptider inte behöva reagera på det besked som Riksbanken gav i dag.

– Men de kortare räntorna, de rörliga räntorna, kommer att röra sig uppåt.

Höjningen av reporäntan börjar gälla från och med den 4 maj.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu