Chatta med Andreas Cervenka

Pengakaos på Swedbank, historiskt räntebesked och mystisk börsdipp.

Andreas Cervenka svarade på läsarnas frågor.

Läs hela chatten här!

Ställ din fråga till Aftonbladets Andreas Cervenka!

 • Andreas Cervenka
  2 maj 202213.46

  Tack för alla bra frågor! Nu sätter vi punkt för chatten för denna gång.

  Andreas

 • 2 maj 202213.46

  Hej Andreas.

  Kände att något var på gång redan i december, sålde mina aktiefonder och flyttade över allt innehav till korta räntefonder. Är det läge att omfördela eller hur ser du på saken?

  Med vänlig hälsning, Tobbe

  Tobias

  Hej Tobbe,

  Att spå börsen på kort sikt är en uppgift som är mig övermäktig :-)

  Andreas Cervenka
 • 2 maj 202213.45

  Sture,

  Nej, poängen med stående överföringar är att du köper in dig både i upp och nedgång. Just nu får man ju mer aktier för pengarna så ska du spara på lång sikt är det en bra metod.

  Skall man sluta ha automatiska överföringar till fondkonton i nuläget? Allt jag föröver går ju minus i nuläget. I år ligger jag på många tusen minus och fortsätter ändå föra över pengar.

  Sture
 • 2 maj 202213.43

  Ett väldigt förenklat råd att är öppna en aktiedepå, köp 15-20 aktier vars produkter du känner igen/gillar och "glöm" sedan bort portföljen i 10 år. Sannolikheten är rätt hög att det blivit en bra affär. Vill man inte alls engagera sig är ju fonder ett alternativ.

  Om man inte kan något om aktier eller fonder eller sådant där... Hur får man en miljon att växa? Jag är bra på att jobba in pengar, men att förvalta dem är jag sämre på. Eller så kanske jag bara ska fortsätta jobba.

  Kalle
 • 2 maj 202213.41

  Hej Måns,

  Ja, det håller jag med om! Tyvärr är det ju svårt att placera pengar som man kanske behöver snart som ger avkastning till låg risk. Detta utnyttjar bankerna. De lånar på detta sätt väldigt billigt av svenska folket.

  Andreas; tycker faktiskt du bör förtydliga att vänta på att banken ska ge X % ränta på bankkontot fortfarande är en urusel idé med den inflationstakt vi har nu - och sannolikt kommer fortsätta ha inom den närmsta tiden.

  Undvik räntesparande konton, möjligen med undantag om pengarna behövs inom en väldigt snar framtid om man lever med små marginaler.

  Måns
Andreas Cervenka, ekonomireporter.
Andreas Cervenka, ekonomireporter.
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu