”Otroligt många duktiga unga entreprenörer”

Här är de nya drakarna i SVT:s entreprenörssåpa

Av: 

Fredrik Rundkvist

 Sara Wimmercranz, Shervin Razani, Jakob De Geer, Lena Apler och Jonas Eriksson är drakarna i SVT-programmet Draknästet.
Sara Wimmercranz, Shervin Razani, Jakob De Geer, Lena Apler och Jonas Eriksson är drakarna i SVT-programmet Draknästet.

Entreprenörskap

För 25 år sedan var Jonas Eriksson sportjournalist på Aftonbladet.
Nu är han en av investerarna i SVT:s nya omgång av entreprenörssåpan ”Draknästet”.

– Är det något som jag har tagit med mig från journalistiken så är det nog förmågan att sätta mig in i andra människors situation, säger han.

För många är Jonas Eriksson, 47, mest känd som mångårig fotbollsdomare på elitnivå. Numera har han lämnat domarkarriären bakom sig och ägnar sig på heltid åt sina olika affärsverksamheter.

– När jag var journalist och skrev så tyckte jag att det var roligare att komma på olika vinklar som gjorde att jag kunde sälja reportaget till många olika tidningar än att skriva världens bästa text en gång. Så jag visste tidigt att jag gillade den kommersiella sidan mer.

Sportjournalistiken ledde i slutet på 1990-talet vidare till jobb på IEC in Sports, ett bolag som köpte och sålde tv-rättigheter till olika sportevenemang.

Jonas Eriksson är en av säsongens drakar i SVT-programmet Draknästet.
Korthuset

Eriksson, Jonas, Cedhamre, Anders

Korthuset

239,00 kr

Läs mer

Till shoppen

Sålde bolag för 750 miljoner

2010 sålde han och de två andra huvudägare bolaget för 750 miljoner kronor. Numera ägnar han en stor del av sin tid åt exakt det han gör i tv-programmet: Investerar i nya bolag.

– Det är otroligt hög klass på de nya företag som presenteras i programmet. Det finns så många duktiga unga entreprenörer. Visst, det finns många äldre deltagare också, men det som imponerade mest var alla dessa unga människor som har fått inspiration till företagande redan i gymnasiet.

– Det gör mig otroligt glad och hoppfull. Det är de som kommer att se till Sverige fortsätter att generera stora företag även i framtiden.

Grundare av miljardbolag

En annan av de fem nya drakarna är Sara Wimmercranz, 41. Hon är en av medgrundarna till det börsnoterade e-handelsföretaget Footway som på tio år utvecklats till ett miljardföretag.

– Det var ett väldigt spännande underlag som presenterades för oss. Det var som ett tvärsnitt på Sverige med många olika typer av affärsidéer, säger hon.

– Jag är ju uppvuxen i Älmhult i Småland. Det är ingen stor grej att vara entreprenör där. Det var först när jag kom till Stockholm som jag insåg att det var en särskild färdighet som jag hade med mig redan från början.

Sara Wimmercranz är en av säsongens drakar i SVT-programmet Draknästet.

Verkligheten som riskkapitalist skiljer sig naturligtvis en hel del från förutsättningarna i programmet.

– Normalt sett tittar man ju flera månader på ett bolag innan man investerar. Här får man ingen information i förhand, så man sitter med ett helt blankt papper när de stegar in och presenterar sina idéer på tre minuter. Sedan har man 40 minuter på sig att bestämma sig.

Fått kritik för att vara försiktig

Tidigare säsonger har drakarna kritiserats för att vara alltför försiktiga med att investera sina pengar i de bolag som presenteras.

– Den här gången tycker jag att det har funnits en rätt god investeringsvilja, säger affärsängeln Lena Apler, 70, en av grundarna till det börsnoterade Collector Bank och en av de nya drakarna.

– Det var lite extra glädjande att det var några yngre kvinnor som stod för de vassaste idéerna.

”Draknästet” visas på SVT1 på torsdagar klockan 21.00. Programmet kan också ses på SVT Play.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Drakarnas tips – så startar du ett lyckat bolag

ÄMNEN I ARTIKELN

Entreprenörskap

Lena Apler

Jonas Eriksson