Prognos: Dubblade elpriser mot förra sommaren

Av:  Madeleine Bäckman/TT

En dålig vädersommar med djupa lågtryck kan rädda svenskarna från höga elpriser. Arkivbild.
En dålig vädersommar med djupa lågtryck kan rädda svenskarna från höga elpriser. Arkivbild.

Ukrainakriget, det ekonomiska läget och vattennivåerna gör att elpriset väntas bli dubbelt så högt i sommar jämfört med en vanlig säsong. Värst blir det för kunder i södra Sverige.

Få kunder har kunnat undgå att beloppen i elfakturorna ökat markant senaste månaderna. Normalt brukar priserna se bättre ut på sommaren, men så blir det inte i år.

– Om vi bara tittar på södra Sverige – Skåne och Småland, då låg marknadspriset på runt 50 öre per kilowattimme i fjol och i år får vi räkna med minst det dubbla, säger Mats Persson, elhandelschef på elbolaget Fortum.

Enligt Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Bixia, finns det två stora bakomliggande orsaker till de höga priserna.

– Det beror på att marknaden är väldigt osäker på hur utbudet kommer att se ut när Ryssland inte längre levererar till Europa, säger Sigvardsson och fortsätter:

– Den andra anledningen är att vi har ett litet underskott i vår hydrologiska balans. Vi har lite mindre vatten än normalt i Norden för stunden.

Styrs av vädret

En dålig sommar med djupa lågtryck är något som skulle kunna ändra prognosen på vissa håll.

– Om det blir regnigt och blåsigt så dämpar det elpriserna. Vattenkraften finns ju i norr och det som framförallt händer är att elpriset blir lägre i norr, det är inte säkert vi får ner det i södra Sverige, säger Mats Persson.

Ljusning nästa år

När elhandelsbolagen tittar på hur marknadspriserna kommer att se ut efter sommaren är siffrorna fortsatt dystra.

– Priset ligger högt de kommande 12–15 månaderna. Hösten 2023 ser vi en mer normal prisbild, där ser man en tydlig differens, säger Johan Sigvardsson.

TT: Vad kan man göra som kund för att ta höjd för de höga priserna?

– Det klassiska man gör för att undvika höga tillfälliga priser är att teckna fasta avtal, men de har också stigit väldigt mycket i pris, så man får i princip betala lika mycket som om man hade ett rörligt. Men med ett fast skyddar man sig på sikt mot ännu högre priser, säger Mats Persson.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln