Nu faller bostadspriserna – säljpanik på Hemnet

Ekonomen: ”Ser ett skifte”

Nu backar bostadspriserna markant efter räntehöjningen från Riksbanken.

Samtidigt har lägenhetsutbudet hos Hemnet ökat till en rekordnivå när säljare vill få ut sina objekt snabbt.

– Det är tydligt att vi nu ser början på ett skifte på bostadsmarknaden, säger sparekonomen Frida Bratt.

Valueguards prisindex som mäter den underliggande prisutvecklingen sjönk 1,7 procent de två inledande veckorna i maj för Stockholmsområdet.

Gällande Göteborg var prisnedgången 1,3 procent jämfört med hela april.

Det är den första mätningen avseende bostadspriser i maj efter det att Riksbanken den 28 april valde att höja styrräntan med 0,25 procentenheter samtidigt som man höjde sin ränteprognos kraftigt.

Men även för april månad noteras en nedgång, 0,3 procent för bostadsrätter medan villapriserna tappade 0,5 procent.

”Finns ett före och ett efter räntehöjningen”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, ser början på ett skifte.

– Köparna är lite mer avvaktande, medan säljarna fortfarande förväntar sig, eller åtminstone vill ha, mycket höga priser, snabba affärer och hetsiga budgivningar. Men läget är annorlunda nu, det finns ett före och ett efter Riksbankens räntehöjning. Den var bara på 25 punkter men får stor psykologisk effekt. 

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att det finns ett före och ett efter räntehöjningen.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att det finns ett före och ett efter räntehöjningen.

Rekordhögt antal lägenheter

Ytterligare en effekt syns dock hos bostadssajten Hemnet. Förra veckan noterades ett rekordhögt antal publicerade lägenheter.

– Sannolikt har det ett samband, säger Erik Holmberg, analytiker vid Hemnet till TT.

På riksnivå fanns drygt 15 000 lägenheter ute till försäljning, siffran var fyra procent högre än den tidigare rekordnoteringen (maj 2016 strax innan amorteringskravet infördes).

Sådana här mönster brukar också bli tydliga vid händelser som påverkar bostadsmarknaden radikalt, påpekar Erik Holmberg.

– Vi såg det efter kriget att Ukraina påbörjade, likaså i början av pandemin. Sannolikt är det en effekt att när man inte vet vad som händer framöver och befarar att marknaden ska bli sämre ur ett säljarperspektiv så är det flera som kanske planerat sin försäljning och som nu skyndar på.

Utbudet på Hemnet har ökat kraftigt. Arkivbild.
Utbudet på Hemnet har ökat kraftigt. Arkivbild.

Så hög ränta får du räkna med

Frida Bratt ser framför sig att Riksbanken kommer att fortsätta med sina räntehöjningar – vilket de själva också har signalerat.

– Man bör absolut räkna på vad en bolåneränta på 3-3,5 procent innebär för boendeekonomin. Med det sagt tror jag det finns en övre gräns för hur mycket räntan kan höjas. Vi är så pass skuldsatta i Sverige att varje höjning får en väldigt åtstramande effekt på ekonomin.

Men några boräntor runt 6–7 procent ser hon som osannolikt.

– Varken Riksbanken eller någon annan vill se en regelrätt krasch på bomarknaden eller mycket kraftig nedgång i konjunkturen. Därmed tror jag inte heller på en bostadskrasch, även om vi bör räkna med liten nedgång.

Fyra procent – det nya normala

Allt fler bolåneaktörer har under våren valt att höja räntorna, några flera gånger om, och statliga SBAB har till exempel i en ny prognos lyft att bolånetagare kan vänta sig normalräntor kring fyra procent när reporäntan väntas toppa på 2,0 procent i februari 2024.

Maj är annars traditionellt sett en intensiv månad på bostadsmarknaden innan semesterstiljten slår till. De nya förutsättningarna kan därför ändra spelplanen för marknadens aktörer, säger Erik Holmberg.

– Med högt tillflöde och ökat utbud så får vi en viss förändring. Om det tidigare varit säljarnas marknad så kommer man nu att ha mer konkurrens och vi får mer av vad man ska säga är köparnas marknad.

– Det gäller nu att ha en rimlig prisförväntan.

OmrådeUtbud lägenhetÅrstaktsförändring
Riket15 26415%
Stockholms län6 10511%
V Götalands län2 18524%
Skåne län1 70616%
Källa: Hemnet
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu