Så länsas ditt konto

Av: 

Hanna Axelsson

Privatekonomi

Bedragarna tar ett par snabba knäpp med kameran – och länsar ditt kort på några minuter.

Nu tipsar polisen om ett enkelt skydd: Skrapa bort CVV-koden.

– Skriv upp den på en lapp och ha den hemma, säger Magnus Fornell, expert på kortbedrägerier.

I sitt eget program Efterlyst berättade Hasse Aro, 51, om hur han drabbats av den nya fräcka bedrägerimetoden. Tjuvarna hade fotograferat hans betalkort och kunde med hjälp av siffrorna på kortet roffa åt sig 17 000 kronor.

Inte tillåtet

Men det finns ett enkelt sätt att skydda sig från bedragarna. CVV-koden, de tre extrasiffrorna på baksidan av kortet, fungerar som en pinkod vid internethandel. Om den är borta går det inte att komma åt pengarna.

– Det bästa är att ta bort koden. Egentligen får man inte manipulera kortet. Men kan man undvika att bli lurad så får man väl ta det, säger Magnus Fornell, Malmöpolisens expert på kortbedrägerier.

Det enkla knepet gillas även av Hasse Aro. Han råkade ut för bedrägeriet under ett restaurangbesök. Med hjälp av ”pinkoden” på kortet var det lätt för tjuvarna att föra över pengar till en spelsajt. Sedan spelades pengarna medvetet bort till en medbrottsling.

– CVV-koden slits ju ändå bort efter ett tag. Jag tycker att banken borde skicka koden i ett separat brev till kunden, säger han.

Kan vägra köp

Men bankerna bestämmer inte över CVV-kodens placering, säger Johan Lagerström, presschef på Handelsbanken.

Det är företag som Visa och American Express som utformar korten.

Att skrapa bort sin ”pinkod” är inget som bankerna rekommenderar.

– Vi tycker att det är synd att förstöra kortet. Dessutom kan butiker vägra köp med ett kreditkort som är manipulerat, säger Johan Lagerström.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi