Mäklare: innerstadstrend kan påverka priserna

avKarolina Strömbäck Horney

1 av 2 | Foto: PER-OLOF SÄNNÅS, SCANPIX

Barnfamiljer som väljer lägenhet i innerstan framför villa utanför stan.

Det är en trend mäklarna ser – som kan påverka bostadspriserna.

Enligt mäklarna är det en trend att fler barnfamiljer stannar kvar i innerstan trots att familjen växer.

Statistik från konsultföretaget Sweco visar att barnfamiljer i lägre utsträckning flyttar ut från stan nu än mellan åren 2004 och 2007 då benägenheten att flytta utanför stan var ovanligt stor.

Det bor också fler barn i Stockholms innerstad nu än på många år. Men den största anledningen är att det helt enkelt föds fler barn.

– Barnafödandet är högre än för tio år sedan och det är en trend som syns i hela landet, säger Christian Skarman, demograf på Sweco.

Om fler barnfamiljer bor kvar i stan tror mäklarna att lägenhetspriserna och utbudet kan påverkas.

– Att många väljer att bo kvar i stan med sina barn är en del av förklaringen till att bostadsrätter har ökat mer i pris än villor sedan ett tag tillbaka. Många barnfamiljer uppskattar närheten till ett brett utbud av nöjen, daghem, skolor och affärer som underlättar vardagslogistiken, säger Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

En undersökning som United Minds har gjort visar att det är närheten till just kulturutbud som lockar barnfamiljerna till innerstan.

Lägre utbud

– När vi tittar på utbudet av lägenheter i Stockholmsområdet ser vi att utbudet är mycket lägre än det brukar vara så här års. Det skulle kunna bero på att många väljer att bo kvar inne i stan, säger Erik Olsson.

Alla ser givetvis inte fördelar med att bo i stan. Enligt undersökningen från United Minds är bostadspriserna den största nackdelen.

Och behövs fler rum och mer yta när familjen blir större kan priset stiga kraftigt i innerstan.

– Ett problem för barnfamiljer som vill bo kvar i stan är att en stor del av bebyggelsen är äldre med mindre effektiva planlösningar.

Behöver man ett tredje eller fjärde sovrum är det stor risk att man åker på två stora sällskapsrum, och då är budgeten sprängd, säger Erik Olsson.

Leta i rabatterade områden

Men för barnfamiljer som vill bo kvar i stan finns det sätt att hitta lägenheter till lägre pris.

– Ett sätt att kunna bo kvar i stan med en begränsad budget är att man letar efter bostäder i lite nyare fastigheter där planlösningen är effektivare med flera små sovrum. Ett annat sätt är att leta i områden som är lite rabatterade av någon anledning. Det finns till exempel gator som är lite billigare för att de anses trafikstörda där det finns bitar som är lugna som ändå omfattas av rabatten, säger Erik Olsson.

– Kan man tänka sig att bo i gatuplan är priserna också lägre, samtidigt som tillgången till en trevlig innergård kan vara en fördel om man har barn. Kombinerar man några faktorer som ger rabatterat pris inne i stan kan man hitta en bostad som passar en barnfamilj i ett jämförelsevis centralt läge som inte kostar mer än en motsvarande bostad utanför tullarna. Som köpare kan man vinna mycket på att leta efter en bostad med egenskaper som andra inte gillar som man själv inte lider av.

ARTIKELN HANDLAR OM