Uppmanar till bojkott av Norwegian

avMikael Stengård

MIN EKONOMI

Facket rasar mot låga löner

Flygbolaget Norwegians thailändska medarbetare har en grundlön på 3 000 kronor i månaden.

Nu uppmanar fackförbunden till bojkott av lågprisbolaget.

– Det vår kabinpersonal tjänar i månaden hos oss är långt över den genomsnittliga lönen i Thailand, kontrar Norwegians informationschef Lasse Sandaker-Nielsen.

Foto: BÖRJE THURESSON

Det norska lågprisflyget Norwegian har det tufft just nu. Nästa vecka kan piloterna i Norge gå ut i strejk i protest mot ett föreslag som innebär att piloterna ska vara anställda av så kallade resursbolag i stället för direkt av Norwegian.

Samtidigt redovisade flygbolaget förra veckan en kraftig försämrad vinst för tredje kvartalet i år. Mycket kan skyllas på kostnaderna för Boeing 787 Dreamliner som haft återkommande problem.

Stor lönespridning

Och nu kommer nästa smäll. Norska NRK har gått igenom anställningsavtalen för Norwegians thailändska kabinpersonal. Och lönerna ligger långt under branschens lägsta löner. Enligt NRK ligger månadslönen för de flesta av dem på 15 000 bath, vilket motsvarar 3 067 kronor. För en tolv timmars resa mellan Bangkok och Oslo får de 200 kronor extra.

Men många av dem får olika tillägg vilket gör att lönespridningen är stor. Bäst betalda är de så kallade Senior Cabin Crew Members. Reser de maximalt antal dygn kan de få en lön på 100 000 bath – ungefär 19 000 kronor.

De sämst betalda med minst resedygn får cirka 5 000 kronor med tilläggen inräknade.

”Helt otroligt”

Nu rasar de norska facken över de låga lönerna. Fackförbundet Parat kallar lönerna ”social dumpning”.

– Det verkar helt otroligt. Det är en lönenivå som är mycket lägre än den vi känner till i branschen. Åtminstone på europeisk nivå, säger förbundschefen Hans-Erik Skjaeggerud till SVT.

Och Stein Gulbrandsen i Norges största fackförbund, Fagforbundet, går så långt att han uppmanar till bojkott av Norwegian.

– Jag ser inget skäl till att använda oss av Norwegian. Anständiga organisationer och anständiga människor använder sig inte av verksamheter som undergräver den norska välfärdsstaten, säger han till SVT.

”Tjänar bra”

Norwegians informationschef Lasse Sandaker-Nielsen säger dock att lönen till den thailändska kabinpersonalen ligger på höga nivåer.

– Det vår kabinpersonal tjänar i månaden hos oss är långt över den den genomsnittliga lönen i Thailand.

Norwegian lanserade tidigare i år sina långflygningar till bland annat Bangkok och New York.

ARTIKELN HANDLAR OM