Nytt bakslag för elkunder

avTT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Dyrare elnätsavgifter slås fast av domstol. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Dyrare elnätsavgifter slås fast av domstol. Arkivbild.

Det ser ut att bli fritt fram för fortsatta chockhöjningar av elnätsavgifterna. Ett nytt domstolsbesked ger elnätsbolagen grönt ljus.

– Det saknas ett fungerade kundskydd på denna monopolmarknad, säger Jakob Eliasson på Villaägarnas riksförbund.

Utslaget innebär att bolagen av allt att döma går segrande ur en segdragen tvist om hur stora avgiftshöjningar de får ta ut av sina kunder. Kammarrätten i Jönköping nekade i fredags prövningstillstånd där Energimarknadsinspektionen (EI) hade överklagat elnätsbolagens tidigare vinst i förvaltningsrätten.

– Vi är förstås inte nöjda med utgången, säger EI:s generaldirektör Anne Vadasz Nilsson.

Kan överklagas

EI har nu tre veckor på sig att överväga om även detta bakslag ska överklagas, i sådana fall till Högsta förvaltningsdomstolen. Men Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna, tror att det är "kört" nu.

– Nu har vi återigen fått ett kvitto på att det saknas ett fungerade kundskydd på denna monopolmarknad. Kammarrätten cementerar ett felaktigt beslut. Det är uppenbart att regeringen måste agera i den här frågan – helst i förrgår, säger han.

Enligt Eliasson handlar det om väsentliga belopp för Villaägarnas medlemmar:

– Ja, om regleringen fungerade som den borde – och som Energimarknadsinspektionen tycker att den borde fungera – så skulle en vanlig småhusägare betala flera tusen kronor mindre i elnätsavgifter varje år.

50 procent dyrare på sju år

De senaste sex-sju åren har vissa elnätsbolag, bland annat statliga jätten Vattenfall, höjt elnätsavgiften med över 50 procent.

Villaägarnas beräkningar visar att Vattenfall tillsammans med Ellevio och E.ON mellan åren 2010–2017 i snitt höjt elnätsavgifterna med 3 300 kronor för en vanlig småhusägare.

Kammarrättens besked har dragit ut på tiden. Det var i december i fjol som EI överklagade. Enligt Anne Vadasz Nilsson visar det här att de utdragna domstolsprocesserna måste bort, vilket var en del i det utredningsförslag som myndigheten lämnade över till regeringen i slutet på oktober.

Åtta miljarder mer

Kammarrätten konstaterar just att reglerna kan vara på väg att göras om. Därför minskar värdet av att pröva rättstillämpningen enligt domstolen.

Förra årets dom i förvaltningsrätten medförde att elnätsbolagen kan ta ut åtta miljarder kronor mer från kunderna under perioden 2016–2019 än vad myndigheten vill.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI