Expert: Många oroade i onödan över sin pension

Av: 

Benjamin Ekroth

Pension

Oseriösa företag tjänar pengar på vår oro för pensionen.

De försöker sälja sparande och fonder som du inte behöver, enligt Pensionsmyndighetens Sten Eriksson.

– Jobbar man och har en tjänstepension har man gjort det viktigaste, säger han.

Sten Eriksson på Pensionsmyndigheten såg hur ett företag presenterade en egen alarmerande pensionsundersökning. Dessutom påstod bolaget att Pensionsmyndigheten undervärderar behovet av eget sparande. Det fick honom att reagera.

– Det var ett företag som ville göra reklam för sitt sparande. Jag blev mest
arg när jag såg den där publiciteten. De hävdade att hälften är oroliga över sin pension, säger han.

Men enligt Pensionsmyndighetens undersökning oroar sig var fjärde svensk – och många gånger helt i onödan.

ANNONS

Ge oss 30 sekunder så pressar vi ditt elpris!

Extern länk från Kundkraft

Läs mer

Gör en prognos

– Människor gör så gott de kan, de har en tjänstepension, går till jobbet och betalar skatt. Mycket mer kan man inte göra, känner jag. Ändå finns det en gnagande oro över något man har missat. Man ska veta att en del säljer på att människor är oroliga, säger Sten Eriksson.

Han vill i stället trycka på vikten av att först gå in på minpension.se och se hur mycket pengar du faktiskt får i plånboken som pensionär. Skulle du då känna att det inte blir tillräckligt, så kan det vara aktuellt med andra sparformer.

Det är ditt val

Det ärliga vore att informera om att det är du själv som fattar beslut, inte företagen eller Pensionsmyndigheten, menar Sten Eriksson.

– Det borde man säga innan man börjar sälja sparanden eller berättar att folk behöver välja premiepension.

I slutänden är han övertygad om att de flesta vuxna är fullt kapabla att fatta sina egna beslut – och det är helt okej att inte göra ett aktivt val.

– Är du inte intresserad av att välja, så välj inte. Gör något annat som du tycker är roligare. Det som är viktigast för pensionen gör de flesta av oss redan.

Då ska du se upp

Vill eller kan man inte spara är en god idé att överväga att jobba längre. Ett års extra jobb efter 65 ger lika mycket pengar som att spara 500 kronor i månaden i 30 år. Samtidigt sticker han inte under stol med att vissa har pensionsprognoser som ser mörka ut.

– Vilka är det som ska vara oroliga? De som jobbat deltid i många år, de som jobbar utan tjänstepension och egenföretagare som måste spara själva, säger Sten Eriksson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kan du gå i pension redan vid 61?

ÄMNEN I ARTIKELN

Pension

Pensionsmyndigheten

Sparande

Privatekonomi