Dags att byta jobb – så vet du

Publicerad:

Jobb & karriär

Har en del av semestern gått åt till att ha ångest över att snart börja jobba igen?

Ta reda på om den där jobbångesten är mer än bara semestersaknad.

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz har själv haft många karriärer.
Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz har själv haft många karriärer.

Så kom måndagen-efter-semestern. Då alarmet ringer och du bara måste upp. Kämpigt för många, men extra tufft för alla som inte är så jobbsugna längre.

– Om samma ångest och tankar är tillbaka som du kanske har haft under ett halvår – ja, då kan det vara mer än bara semestersaknad, säger Eva Rusz, i dag relationsexpert och författare, men som har haft många andra karriärer.

”Kvinnor ses som hoppjerkor”

Hon har jobbat som flygvärdinna, skolpsykolog, idrottspsykolog, chef inom försvaret, personal- och kompetensutvecklingschef vid flera företag, aerobicinstruktör, BUP-chef. Bland annat.

– Det är en kombination av att jag alltid har varit nyfiken, haft intresse för mänsklig utveckling – och slumpen. På 90-talet kunde folk tycka att jag ändrade yrke för mycket. Kvinnor ses ofta som hoppjerkor medan män gör karriär, vilket är otroligt irriterande. Men jag har aldrig haft tendens att skuldbelägga mig själv och det är jätteviktigt att inte göra det.

Så vet du om något är fel

Eva Rusz tycker att du ska fundera över vad som gör dig missnöjd med ditt nuvarande jobb.

– Du kanske inte får gehör hos din chef. Tala med din chef om dina behov och fega inte ur. Men om du gång på gång får stånga pannan blodig skapar det en enorm frustration – och huvudvärk.

En annan signal är om du inte utnyttjar din fulla kapacitet, enligt Eva Rusz. Eller om du alltid svarar negativt när någon frågar dig om jobbet.

– Du ser ingen glädje, ingen förväntan. Det går inte att göra varje dag, men när du har mer negativ förväntan än positiv – ja, då är något fel.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN