Bankomater hotade inför julhandeln

MIN EKONOMI

Efter Panaxias konkurs: Bara en femtedel av Kontantens bankomater igång

Foto: THOMAS JOHANSSON
Kontantbrist hotar julhandeln efter säkerhetsföretaget Panaxias konkurs.

Det kan bli problem att få ut kontanter under julhandeln.

I många mindre orter finns ännu inte en enda fungerande bankomat efter Panaxias konkurs.

– Det är självklart ett problem för de grupper som inte betalar med kort, säger Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel.

Säkerhetsföretaget Panaxias konkurs kom som en överraskning för både butiker och banker.

Även Kontanten, som hanterar 640 av Sveriges bankomater, blev tagna på sängen.

– Det kom så plötsligt. Hade det inte varit för konkursen hade vi tagit en automat i taget och då hade man knappt märkt övergången. Vi skrev avtal med en ny leverantör, men de flesta av våra bankomater står ännu stilla, säger Gunnar Jacobsson, vd på Kontanten.

Julhandeln kan drabbas

Just nu är omkring 100 av Kontantens 640 bankomater igång. Men det kommer att ta tid att få alla i drift igen. Det lär därför bli fortsatta problem med kontakthanteringen på mindre orter, särskilt dem som bara har en eller några få bankomater. Risken är dessutom stor att man inte hinner få igång bankomaterna innan julhandeln drar igång.

– Vi försöker prioritera bankomater som har många besökare, och där det finns få maskiner, säger Gunnar Jacobsson.

Drygt 70 procent av alla transaktioner i Sverige görs i dag med kort, och andelen ökar hela tiden. Därför påverkar Panaxiakonkursen inte handeln i samma utsträckning som den gjort för några år sedan.

Flera hundra miljoner saknas

– Vissa grupper har inte tillgång till kort och tycker det är bekvämare med kontanter, särskilt bland den äldre generationen. Dessutom kostar kreditkorten pengar för handlarna, exempelvis när folk tar ut kontanter i samband med köp, säger Bengt Nilervall.

Panaxias konkurs har varit ett hårt slag för många handlare. Efter konkursen uppdagades det att flera hundra miljoner kronor saknades på det konto där Panaxia satte in pengar efter att ha hämtat dem hos sina kunder. Pengarna gick därmed förlorade för butikerna.

ARTIKELN HANDLAR OM