”Apple utnyttjar sin maktposition”

MIN EKONOMI

Missnöjet mot jätten växer

Foto: Utbrett missnöje mot Apple i telekombranschen.

Tele2:s vd Mats Granryd rasar mot Apples villkor och hoppas kunderna slutar köpa produkterna.

Och missnöjet mot Apple är stort i telekombranschen.

– De flesta leverantörer som växer sig stora utnyttjar sin maktposition, säger Erik Hörnfeldt, pressansvarig på operatören Tre.

I onsdags riktade Tele2s vd Mats Granryd hård kritik mot Apple i en artikel på Dagens Industris sajt. Granryd gick främst till angrepp mot Apples villkor gentemot operatörerna.

– Jag hoppas att äpplet blir dåligt. Det är väldigt besvärligt att göra affärer med Apple, sa han enligt Dagens Industri.

Locket på

Men det verkar inte bara vara Tele2 som är missnöjda med Apple. Enligt källor till Aftonbladet finns det ett stort missnöje mot Apple i telekombranschen. Operatörerna tycker att företaget utnyttjar sin maktposition på marknaden och ställer orimliga krav på både operatörer och återförsäljare.

Men när Aftonbladet ringer runt till de svenska operatörerna är det locket på. Varken Telia, Telenor eller Comviq vill kommentera Apples krav.

"Bättre med mindre tillverkare"

Men operatören Tre säger att det är vanligt att mobiltillverkare som växer sig stora utnyttjar sin maktposition.

– Det gäller både Apple och Samsung som är de dominerande företagen på marknaden i dag. Men vi har inga synpunkter på Apple. I slutändan är det kunderna som bestämmer och vi lägger oss inte i deras val, säger Erik Hörnfeldt, press- och informationsansvarig på Tre.

Han säger dock att det är lättare att jobba med andra leverantörer.

– Som operatör är det både lättare och roligare att jobba med mindre tillverkare som är uppstickare på marknaden och som förstår att de måste jobba hårt för att sälja sina mobiler.

Aftonbladet har flera gånger sökt Apples pressavdelning i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM