Nya Iphone 5 är tunnare, lättare – och snabbare

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Men nya Iphone 5 klarar inte av Sveriges bästa 4g-nät

1 av 17
Skärmdump från Telias hemsida på torsdagskvällen. Direkt efter att Aftonbladet frågat operatören om priset togs det bort från hemsidan.

Nya Iphone 5 kommer om drygt två veckor.

En mobil som redan kan det mesta får ännu fler ­funktioner.

Den får också ett skal med mycket aluminium som ­håller bättre.

Apples Iphone har förändrat sättet vi använder mobiler. Tack vare att den är enkel att använda har den blivit mångas val – och toppat försäljningslistorna i Sverige i flera år. Men konkurrensen hårdnar och när Apple i går kväll presenterade Iphone 5 var ­intresset från hela världen rekordstort. Skulle bolaget klara av att motsvara förväntningarna?

Nya Iphone 5 är tunnare, lättare och aningen längre än föregångarna. Den har fått större skärm på fyra tum och en baksida av stryktåligt ­aluminium.

Bättre kamera

Den är snabbare, har bättre kamera med en funktion för att enkelt ta panoramabilder på semestern. Egentligen allt som man skulle kunna önska av en smart mobil. Fast de nya snabba 4g-näten för mobil ­datatrafik kommer den inte att klara. I vart fall inte till en början när den dyker upp i Sverige om drygt två veckor.

Konkurrenterna satsar hårt för att bygga vassare telefoner. Och vissa har lyckats. Men de satsar inte alls lika mycket på att få mobil, film, tv-serier, musik, e-böcker, tidningar, tidskrifter och podradio att fungera på ett enkelt sätt för användaren. Där är Apple fortfarande överlägsna. Det finns i dag över 700 000 appar att ladda ned för att skapa sin egen Iphone med de funktioner man vill komplettera med.

Kostar 6 000 kronor

Iphone 5 kommer till Sverige 28 september. Priset är ­inte satt, men torde hamna från cirka 6 000 kronor utan avtal med någon mobiloperatör.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN