5 enkla sommartips som sparar 15 000 kronor

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Rädd för att semestern ska bli dyrare än planerat?
Här är fem enkla knep inför och under ledigheten som sparar dig massor av pengar.

– Allt som allt tror jag att man kan skrapa ihop 10–15 000 kronor utan problem genom att vara lite aktiv, säger Magnus Hjelmér på ICA Banken.

En illa planerad semester kan lätt resultera i skorpor och vatten i höst. Men det finns saker du kan göra redan nu för att mildra den ekonomiska baksmällan när ledigheten är över.

ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér ger följande fem smarta budgettips för sommaren:

1. Aktivitetsbaserad budget

1 av 2 | Foto: ICA Banken
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.

Skippa den stora sommarbudgeten och gör mindre, aktivitetsbaserade budgetar som du löpande försöker hålla dig till under sommaren.

– Om man ska till vattenlandet kan man sätta en dagsbudget för det. Säg att det max får kosta 600 kronor för inträde, mat och fika. Då blir man kanske lite mer benägen att hålla koll så att utgifterna inte skenar, säger Magnus Hjelmér.

2. Sälj oanvända prylar

Enligt auktionssajten Tradera har vi i genomsnitt oanvända prylar till ett värde av 30 000 kronor undanstuvade på vindar och i källarförråd.

Passa på att försöka göra dig av med en del av det innan du försvinner iväg på ledighet.

– Ägna en regnig dag eller två åt att lägga ut sakerna på en säljsajt. Om du inte får det sålt inom två dagar har du förmodligen satt fel pris.

3. Kolla över försäkringar

Hemförsäkring, bilförsäkring, båtförsäkring, djurförsäkring... Vi betalar massor för att slippa oroa oss om någonting går sönder eller blir stulet. Men här finns stora pengar att spara.

– Jämför olika försäkringar, det kan du till och med göra från badstranden. Det finns otroligt många tusenlappar att spara på att använda någon av de olika jämförelsesajterna på nätet. Och på oberoende konsumenternas.se kan du enkelt jämföra innehållet i försäkringarna, säger Magnus Hjelmér.

4. Motstå snabba belöningar

Våra hjärnor är konstruerade för att gilla snabba belöningar. Var medveten om det när glassar och reaprylar pockar på uppmärksamheten i sommar.

– Hjärnan är en dopaminjunkie. Men när lusten faller på kan du försöka vara där och stävja den med egen fika eller hemköpt glass, till exempel. Bara medvetenheten om att hjärnan gillar snabba belöningar räcker långt.

5. Dela på kostnaderna

Om du inte redan bokat upp din semester kan det vara värt att luska runt i bekantskapskretsen. Kanske finns det saker ni kan göra ihop?

– Ju fler man kan slå ut fasta kostnader som semesterboende, transport och mat på, desto billigare blir det. Ta med grannarna eller vännerna på semestern.

Så mycket sparar du

Så hur mycket pengar går att spara med ovanstående knep? Mycket, om man ska tro Magnus Hjelmér.

– Du kan säkert spara ihop 5–7 000 kronor på att sälja prylar. På de största försäkringarna kan du utan problem spara ett par tusenlappar. Och om man håller sig till en aktivitetsbaserad budget går det att kapa ytterligare några tusenlappar.

Enligt Nordea lägger vi i snitt drygt 17 000 kronor på sommarsemestern. Minskar du den summan med 10–20 procent har du kapat uppemot 3 000 kronor eller mer.

– Allt som allt tror jag att man kan skrapa ihop 10–15 000 kronor utan problem genom att vara lite aktiv, säger Magnus Hjelmér.

Så undviker du skuldsmockan 00:31
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI