Hollands Bonnier räddar Stockholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Hollands motsvarighet till Bonnier, De Telegraaf, köper

majoriteten i gratis kvällstidningen Stockholm News.

Köpeskillingen är hemlig. Stockholm News tvingades sälja ut majoriteten i bolaget tidigare än beräknat på grund av Everydays inträde på marknaden.

”Vi hade planerat att göra det här på senvåren eller sommaren nästa år. Everyday tvingade oss att göra det tidigare. Vi har

samarbetat en längre tid med De Telegraaf”, säger Björn Nordstrand.

Stockholm News tidigare ägare Thomas Mattson, OTW, Björn Nordstrand och Industrivärden skjuter också till pengar för att rädda utgivningen av Stockholm News.

De Telegraaf blir huvudägare. Hur de exakta ägarförhållandena blir beslutas på en extra bolagsstämma på fredag. Björn Nordstrand vill inte säga hur länge utgivningen av Stockholm News är garanterad tack vare kapitaltillskottet.Utgivningen säkrad ett år. Men Stockholm News redaktionschef Jon Åsberg säger att utgivningen är säkrad minst hela nästa år.

”Vi är glada och nöjda. Det här ger arbetsro och långsiktighet”, säger Jon Åsberg.

De Telegraaf är en bitter konkurrent till Metro i Holland. Förutom att ge ut Hollands största dagstidning De Telegraaf ger man också ut den gratis morgontidningen Spits och eftermiddagstidningen News.nl. Bolaget äger också del i tv-kanaler.

De Telegraaf är börsnoterat och omsätter sex miljarder kronor och gör en vinst på drygt 500 Mkr.

Vad förväntar ni er att Metro gör nu?

"De har överraskat oss förut. Men jag vet inte vad de kan tänkas göra", säger Björn Nordstrand.

Beskedet att De Telegraaf blir majoritetsägare i Stockholm News är också ett hårt slag mot Expressen och Aftonbladet som båda förefaller tappa läsare till gratistidningarna Everyday och Stockholm News.

Mats Paulsen (mats.paulsen@ekonomi24.se)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN