Nordea: Bopriserna har vänt uppåt

avStefan Hesserud Persson

Foto: Johnér
Lägenhetspriserna i Stockholm steg med 0,5 procent i december, enligt Nordea.

Bostadsmarknaden skakar med stora prisnedgångar under hösten.
Men i december steg lägenhetspriserna i Stockholm, bedömer storbanken Nordea.

”Året ser ut att ha avslutats lugnt” enligt analytikern Andreas Wallström.

Efter sommaren körde den svenska bostadsmarknaden rätt in i väggen. Bara mellan september och november föll bostadsrättspriserna i Stockholm med nästan 10 procent, enligt Valueguards HOX-index. Även på villamarknaden och i andra städer har nedgångarna varit stora.

Men nu ser det ut att plana ut, och kanske till och med vända uppåt. Åtminstone om man ska tro Nordea.

”Lugnt avslut”

Storbankens analytiker Andreas Wallström skriver i ett marknadsbrev att priserna under december troligen varit stabila, baserat på veckostatistik från Booli Pro.

”Vi ser att bostadspriserna hamnar på 0 procent under månaden, och ner med 1,5 procent på årsbasis. Således ser året ut att ha avslutats lugnt”, skriver han.

I Stockholm, där prisnedgångarna varit som störst, pekar statistiken till och med mot plus.

Upp med halv procent

”Vi förutspår att lägenhetspriserna i Stockholm kommer att ha stigit med 0,5 procent (i december, reds. anm.), men ner med 6,5 procent på årsbasis”, skriver Andreas Wallström.

Han passar samtidigt på att slänga in en rejäl brasklapp. På grund av att antalet affärer traditionellt sjunker kraftigt i december ska siffrorna tas med en nypa salt. För att få en mer pålitilig bild av prisutvecklingen får vi vänta till mitten av februari eller mars, anser Andreas Wallström.

Nordeaanalytikerns huvudförklaring till höstens prisfall är det stora utbudet av såväl begagnade lägenhet som nyproducerade bostäder som pumpades ut efter sommaren.

Växande utbud sätter press

Det skulle kunna leda till ytterligare nedkylning under 2018.

”Utbudet fortsätter att vara relativt högt och kan möjligen växa ytterligare på kort sikt. Det skulle sätta fortsatt press på priserna och utgöra en risk mot vår bedömning av stabila priser framöver”, avslutar Andreas Wallström.

15 januari presenteras Svensk Mäklarstatistik och Valueguards HOX-index som visar hur prisutvecklingen faktiskt såg ut i december.

ARTIKELN HANDLAR OM