Så sänker du din fastighetsskatt

MIN EKONOMI

Kolla på grannhusen - och du kan spara flera tusen varje år

Ta en promenad i kvarteret - och spara tusenlappar!

Om grannarnas hus är finare än ditt kan du få sänkt fastighetsskatt.

Foto: skriver bara under I Sundbyberg slår taxeringsvärdena fel med i genomsnitt 4500 kronor om året enligt lobbyorganisationen Villaägarna. Det är inget som Sundbybergsbon Stig Carlsson reflekterat över. "Jag skriver bara under deklarationen, det gör nog de flesta."

Den 1 november ska fastighetsdeklarationen vara inlämnad.

Totalt 2,3 miljoner hushåll ska på heder och samvete intyga att uppgifterna om tomtvärde, köksstandard och sjöutsikt är korrekta.

"Godtycklig skatt"

Men beskattningen är godtycklig, menar lobbyorganisationen Villaägarna.

Beräkningen av husets taxeringsvärde bygger på ett genomsnitt av sålda hus i området. De med enklare hus än genomsnittet får betala mer i skatt än vad huset är värt, och de med finare hus slipper undan med låg skatt.

Beräknas på medel

I områden där priserna är höga ger det en genomsnittlig "fel-skatt" på flera tusen kronor om året - se listan här intill.

-Lagen säger att taxeringsvärdet ska beräknas utifrån ett medelvärde. Det betyder per definition att några hamnar över och några hamnar under, säger Monica Haapaniemi, rättslig expert på Skatteverket.

Gör justeringar

Men Skatteverket kan göra justeringar för så kallade "säregna förhållanden", som att huset ligger vid en bullrig väg, att marken är svårutnyttjad eller att sjöutsikten bara är en glimt bak träden.

Eller att just ditt hus är en enkel villa inklämt bland idel direktörskåkar.

Invändningarna kan också göra att Skatteverket ser över sin områdesindelning så att den blir mer rättvisande.

-Det gjorde vi för ett enklare område i Stocksund, som i folkmun kallades för "Epa-dalen", säger Martin Fagerström, handläggare på Skatteverket.

Justering för säregna förhållanden – på fyra enkla steg

Irene Beertema

ARTIKELN HANDLAR OM