Växla semesterpengarna redan nu

Privatekonomi

Dollarn och euron förväntas bli dyrare under sommaren

Ska du åka utomlands i sommar?

Växla då pengar redan nu - det tjänar du på.

Det rådet ger valutaanalytiker.

Kronan har de senaste sex månaderna tappat kraftigt jämfört både med dollarn och euron. Därmed har det blivit dyrare att äta och dricka under utlandssemestern.

Just nu kostar en dollar 7,67 mot 6,60 vid årsskiftet. Euron kostar 9,29, den högsta nivån på tre år. Det betyder att det blir dyrare att semestra i euroländer som Spanien, Grekland och Italien.

-Vi märker tydligt att många söker sig utanför euroområdet till länder som Bulgarien, Kroatien och Turkiet. Spanien och Grekland uppfattar många som dyrt, säger Lottie Knutson, informationsdirektör på Fritidsresor.

Sänkning sänker

De bedömare Aftonbladet talat med tror inte att kronan kommer att stärkas under sommaren. Tillväxten är för låg och kronan brukar gå dåligt under sommarmånaderna. I går antydde dessutom vice riksbankschefen Irma Rosenberg att räntan sannolikt sänks nästa vecka vilket lär skynda på kronraset.

-Framför allt tror vi att kronan kommer att tappa mot dollarn, men det kan även bli lite dyrare med euro, säger Johan Javéus, valutaanalytiker på SEB.

Experterna menar att folk som ska resa utomlands i sommar kan tjäna pengar på att växla nu.

Dollarn stiger mest

-Vet man var man ska åka och hur mycket man ska spendera är vårt råd att man ska växla innan man åker, säger Johan Javéus.

Mest att tjäna har de som ska resa till USA och andra resmål där dollarn dominerar, som Mexiko och Karibien.

-Man ska nog passa på att köpa dollar nu för den kommer fortsätta att öka. Jag skulle inte bli förvånad om den når åtta kronor före årsskiftet. Med euro kan man vänta, säger Rolf Friberg ägare av valutaväxlingsföretaget Forex.

Jens Kärrman

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi