Rekordmånga fondsparar: Fantastisk utveckling

Stark inledning på 2021 – bästa halvåret hittills

Första halvan av 2021 slog fondmarknaden nya rekord.

Aldrig tidigare har så många svenskar använt sparformen.

– Det beror framför allt på den fantastiska börsutvecklingen, säger sparekonomen Johanna Englundh.

Första halvan av 2021 har passerat och den som sparat i fonder är mest troligen en vinnare. Detta på grund av den starka börsutvecklingen på flera marknader.

– Vi har en rekordhög fondförmögenhet och nettoinsättningarna i fonder, alltså hur mycket pengar man lagt i fonder, har aldrig någonsin varit så stora under ett halvår som under inledningen av 2021, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening.

Varför ser det ut så här?

– Det har att göra med alla stimulanspengarna runt om i världen som satts in och låga räntor, säger hon.

Men även vaccineringen och samhällsöppningen har betydelse.

– Det gör att mer konjunkturkänsliga branscher har börjat komma ikapp och att samhället och ekonomin fått lite mer spinn.

Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening.
Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening.

Stark fondavkastning

Hittills i år landar svenskarnas nettosparande på 87,6 miljarder kronor. Och framför allt kan de som sparat i en Sverigefond klappa sig på axeln.

– Hela 41 procent har Sverigefonderna avkastat i genomsnitt de senaste 18 månaderna, varav 18 procent sedan januari 2021.

De senaste tio åren har den kategorin stigit med 195 procent. Enbart USA-fonder klår den nivån med 250 procent i ökning. Tuffast har det varit för Rysslandsfonder med en uppgång på 13 procent på tio år.

Ser man däremot på avkastningen under först halvåret 2021 så är Rysslandsfonderna i stället i topp med en avkastning på 22,1 procent.

– Moskvabörsen brukar svänga ganska mycket. Runt 40 procent av den är olje- och gas relaterad, en sektor som påverkats av pandemin. Men 2021 har dessa sektorer hämtat kraft igen. Det kan förklara uppgången, säger hon.

Vanligt att fondspara

Men att svenska fondsparare fått så här mycket klirr i kassan det senaste halvåret hör inte till vanligheten. Börsåret som varit sticker ut jämfört med tidigare år.

– Det hör inte till vanligheterna att man få så här höga avkastningar på ett halvår. I snitt brukar man kunna räkna med 7–9 procent per år.

Tror du att fondsparandet kommer att fortsätta ligga på sådana här höga nivåer framöver?

– Vi svenskar har alltid varit bra på att fondspara. Ungefär 70 procent har ett privat fondsparande. Men det är klart att intresset har ökat det senaste året för att man sett att man kunnat få bra avkastning då börserna gått bra.

– Folk har inte heller kanske spenderat pengar i samma utsträckning och då haft utrymme till att spara mer. Så det lär inte ligga kvar på lika höga nivåer framöver, säger Johanna Englundh.

Så bra har olika fondkategorier gått hittills i år

Januari–juni 2021Januari–juni 2020
Aktiefonder15,1 procent-0,8 procent
Sverige18,1 procent-4,8 procent
Europa15,3 procent-11,3 procent
Global16,7 procent-6,1 procent
Tillväxtmarknaden13,1 procent-10,9 procent
Ryssland22,1 procent-17,6 procent
Norden16,3 procent-4,9 procent
Branschfonder15 procent-6,8 procent
USA20,3 procent-4,5 procent
Blandfonder8,5 procent-4,4 procent
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu