Kaj Linna lägger ner kryptosatsningen Ojfan: Folk blev rädda

Den frikände Kaj Linna uppmanade låginkomsttagare att satsa pengar i en okänd kryptoplattform – och lovade 15 procents värdeökning.

Men efter Aftonbladets granskning väljer Linna att begrava projektet.

”Det var en kul grej”, skriver han i ett sms.

Stranden är försvunnen. Det glittrande havet är borta. Flipflop-sandalerna syns ingenstans.

Sajten ojfan.com, där Kaj Linna och samarbetspartnern Daniel Theander lockade ekonomiskt utsatta att investera pengar i kryptoplattformen Hyperfund, ligger nere. Den stängdes någon gång under natten mot tisdagen, bara drygt ett dygn efter att Aftonbladet publicerade en granskning av verksamheten.

Kaj Linna är ordförande i Ojfan.
Kaj Linna är ordförande i Ojfan.

Över hundra medlemmar

Den som går in på ojfan.com möts endast av en röd skylt som meddelar att sajten är offline. Även Facebook-sidan, där Linna och Theander publicerat en mängd videor, är borttagen.

Och Ojfan kommer inte komma tillbaka. I ett sms till Aftonbladet uppger Kaj Linna att projektet är nedlagt i sin nuvarande form:

”Folk blev rädda när de trodde att jag höll på med ett pyramidspel eller något bedrägligt”, skriver han.

”Jag har inget egenintresse i Ojfan. Det var en kul grej. Synd att inte Sverige var beredda på det.”

Erbjuds pengarna tillbaka

Enligt Kaj Linna, som är ordförande i Ojfan, har omkring 150–200 personer gått med i föreningen. De har i genomsnitt investerat 400–500 kronor var.

Samtliga kommer få ett mejl med två olika alternativ.

”Jag har fortfarande 15 procent i månaden men sedan i går har inte våra medlemmar det längre”, skriver Linna.

”Vi går ut och frågar om de vill ha tillbaka sin medlemsavgift, inklusive värdeökning, eller om de vill/kan sträcka sig lite till och fortsätta med 15 procent i månaden. Alla får välja själva.”

Fick 18 miljoner

Kaj Linna dömdes 2004 för ett mord han inte begått och satt 13 år i fängelse. 2018 fick han rekordsumman 18 miljoner kronor i skadestånd från den svenska staten.

Linna bor på Kanarieön El Hierro, där han hade tänkt att driva ett hotell. I en tidigare intervju med Aftonbladet har han dock uppgett att fastigheten ska säljas. I stället planerar han att flytta till Asien, eftersom kunskapen om krypto är större där.

59-åringen har också sagt att han kommer att satsa miljoner i Hyperfund.

– Jag går in tungt i detta. Om några år får vi se vad som har hänt. Jag är övertygad om att jag kommer ha dubblat mina pengar många gånger om.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu