Ikea-anställda får dela på miljardbonus: Jubel och applåder

Sverigechefen: ”Extraordinära insatser”

Av: 

Erik Melin

Ikea

Ikea ger ett rejält pandemi-tack till alla sina anställda.

De får tillsammans dela på 1,1 miljarder kronor – drygt 9 000 kronor för alla anställda i Sverige.

– Det är jätteroligt, säger Lina Eriksson, 30, som jobbar på Ikea i Kungens kurva i Stockholm.

Gåvan ges till alla anställda på Ikea-varuhus i hela världen, som tack för jobbet de har utfört under pandemin.

– Det är för att visa uppskattning för medarbetarnas extraordinära insatser under pandemin, säger Lena Herder, landschef för Ikea Sverige.

– Vi uppskattar alltid våra medarbetare väldigt mycket, men under pandemin har det visat sig ännu tydligare hur viktigt det är med allas insatser, så det här gör vi för att visa extra uppskattning, säger Lena Herder.

Totalt rör det sig om 1,1 miljarder kronor som ska fördelas på företagets alla anställda, drygt 170 000 i en rad länder. I Sverige innebär gåvopengarna drygt 9 000 kronor för den som jobbar heltid, oavsett position och lönenivå.

Det enda kravet för att få ta del av pengarna är att ha varit anställd 31 augusti i år och att man är kvar i företaget i januari nästa år, då de ska betalas ut.

Lena Herder, Sverigechef på Ikea.

Jubel och applåder

Lina Eriksson, People planning specialist vid Ikea i Kungens kurva i Stockholm berättar att Ikea hintat om att goda nyheter varit på väg.

– De har byggt upp det jättebra. Det stod ”big news coming” på intranätet och i morse samlades vi jättemånga på varuhuset. Det var ballonger och nedräkning inför att varuhuschefen berättade om gåvan, säger Lina Eriksson.

Lina Eriksson, Ikea Kungens kurva i Stockholm

Beskedet mottogs av stort jubel och applåder.

– Det var superhärlig stämning. Det bjöds på chips och Ikea-bubbel. Jätteroligt, säger Lina Eriksson.

Hur har det varit att jobba under pandemin?

– Jätteutmanande. Vi har fått vara flexibla med förändringar och fått bygga om snabbare än vad vi annars gjort. Vi har fått jobba tillsammans och stötta varandra. Man har blivit tightare på varuhusen men också i stort här i Stockholm.

13 000 i Sverige får bonus

I Sverige handlar det om cirka 13 000 anställda som får ta del av gåvan.

Bakom utbetalningen står Ingkagroup, som är den största franchisetagaren inom Ikea och som driver varuhus på 32 marknader, däribland Sverige. Förutom personal på själva varuhusen betalas bonusen också ut till andra anställda inom Ingkagroup, som till exempel personal på distributionslager.

– Sedan pandemins början har vi strävat efter att stötta våra medarbetare – i linje med våra värderingar och vårt humanistiska synsätt – den här gåvan är en del i det arbetet, säger Ulrika Biesèrt, people & culture manager på Ingkagroup, i ett uttalande.

För verksamhetsåret 2021 redovisade företaget en försäljning på 37,4 miljarder euro, en ökning med 6,3 procent jämfört med 2020.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Profilernas miljonregn när sporten exploderar

ÄMNEN I ARTIKELN

Ikea

Handel & tjänster