Regeringen tillsätter ny 3:12-utredning

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2022-05-25

Finansminister Mikael Damberg har gett en kommitté i uppdrag att ta fram förslag på hur 3:12-reglerna kan förenklas. Arkivbild.
Finansminister Mikael Damberg har gett en kommitté i uppdrag att ta fram förslag på hur 3:12-reglerna kan förenklas. Arkivbild.

De så kallade 3:12-reglerna ska utredas, enligt regeringen. Det handlar om särskilda regler för utdelning och kapitalvinst i fåmansbolag.

Reglerna brukar kritiseras för att vara komplexa och har under åren ändrats flera gånger.

Nu tillsätter regeringen en kommitté som ska utreda hur de kan förenklas. Det framgår av ett pressmeddelande.

Till Dagens Industri säger finansminister Mikael Damberg:

– Det här är inte en utredning som syftar till att dra in mer pengar till statskassan. Men om man ska förenkla systemet står det fritt för utredningen att diskutera om man behöver justera skattesatser för att ge utrymme för att göra det enklare i andra delar.

Svenskt Näringsliv framhåller att det är viktigt att skattesatser inte höjs.

”Förenklingar är välkomna och den utredning regeringen i dag aviserat sägs visserligen inte syfta till att ”dra in mer pengar”. Men det är illavarslande att resonemang förs om höjd skattesats”, säger Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv, i en skriftlig kommentar till TT.

En förenkling av reglerna var en av punkterna i Januariavtalet, som aldrig blev av. Uppdraget ska redovisas senast den 30 november 2023.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu