Rysslandsfonder avregistreras

Av:  TT

Handelsstoppade Rysslandsfonder ska nu avregistreras från fondtorget. Arkivbild.
Handelsstoppade Rysslandsfonder ska nu avregistreras från fondtorget. Arkivbild.

De fyra Rysslandsfonder som tidigare handelsstoppats ska nu avregistreras från Premiepensionens fondtorg. Förvaltningen tas över av Pensionsmyndigheten.

De sparare som valt fonderna får tillbaka ett initialt värde som motsvarar 0,5 procent av det värde som fanns när fonderna stängde för handel enligt ett pressmeddelande från Pensionsmyndigheten.

”Värdet på Rysslandsfonderna är inte möjligt att uppskatta i nuläget. Det finns en stor ovisshet eftersom Moskvabörsen, där underliggande aktier handlas, är stängd för utländska investerare”, säger Erik Fransson som är chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Skulle Pensionsmyndigheten lyckas återvinna mer värde än så kommer överskottet distribueras till sparare vid en senare tidpunkt, uppger myndigheten.

För den som sparat i Rysslandsfonder sker den stora privatekonomiska smällen när utbetalningen räknas om utifrån det nya kontovärdet. Det betyder att pensionärer som till stor del valt Rysslandsfonder gällande sitt pensionssparande får se en stor påverkan.

”Pensionsmyndighetens förhoppning är att framtida inlösen gör att delar av förlusten kan ersättas vid en senare tidpunkt. Det troligaste slutresultatet som det ser ut i dagsläget är tyvärr en bestående premiepensionsminskning för dem med investeringar i Ryssland”, säger Erik Fransson.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln