Höjd skatt på alkohol och tobak

Av: 

Emil Salmaso

TT

Skatten på sprit, vin och öl höjs.
Skatten på sprit, vin och öl höjs.

Tobak

Skatten på alkohol och tobak höjs de kommande två årsskiftena. Priset för en flaska vin som kostar 72 kronor nu blir 73:30 respektive 75:20 kronor, enligt en promemoria från regeringen.

Finansdepartementet föreslår att skatten på öl, vin, andra jästa drycker än vin eller öl samt mellanklassprodukter höjs med 5 procent den 1 januari 2023 och med ytterligare 7,6 procent den 1 januari 2024. Skatten på sprit höjs med 1 procent den 1 januari 2023 och med ytterligare 1 procent den 1 januari 2024.

Skattehöjningen för cigaretter, cigarrer, cigariller, röktobak, snus, tuggtobak och övrig tobak blir 3 procent den 1 januari 2023. Ytterligare en höjning kommer den 1 januari 2024, då med en 1 procent. Även skatten på e-vätskor och övriga nikotinhaltiga produkter höjs.

Ökningarna görs utöver omräkningen med hänsyn till förändringen i konsumentprisindex. Finansdepartementet räknar med att nettoeffekten blir 1,4 miljarder kronor i höjd alkoholskatt och 560 miljoner kronor i höjd tobak- och nikotinsskatt. (Aftonbladet/TT)

ANNONS

Få bättre sparränta när inflationen stiger! Byt sparkonto med högre ränta helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Tobak

LÄS VIDARE

”Räkna nu innan det är för sent”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tobak

Alkohol

Vin

Öl

Skattepolitik