Stora skillnader i surfhastighet i mobilen

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Gotlänningarna mobilsurfar snabbast i landet.
Foto: Johnér
Gotlänningarna mobilsurfar snabbast i landet.

Att surfa med mobilen har aldrig gått snabbare – men skillnaderna är stora beroende på var i landet du bor.

På Gotland går det dubbelt så snabbt som i Blekinge, visar en kartläggning gjord av Ekot.

Att surfa med mobilen går idag snabbare än någonsin. Men surfhastigheten beror mycket på var i landet du bor, visar en kartläggning gjort av Ekot.

Allra snabbast går det på Gotland med en hastighet på 43 megabit i sekunden. Det är nästan dubbelt så snabbt som i Blekinge och Kronobergs län, där hastigheten ligger på 23 megabit i sekunden.

Mindre marginaler

Det är dock tillräckligt för att utföra de flesta sysslor med telefonen på nätet, säger Bengt Nordström, vd på telekomanalysbolaget Northstream. Men marginalerna är mindre på orter med lägre hastighet.

– Det blir mer ett kapacitetsproblem till exempel om många försöker titta på video samtidigt eller om basstationerna använder äldre teknik eller inte står så tätt, säger Bengt Nordström till Ekot.

Surfhastigheten har ökat rejält de senaste åren. För sju år sedan låg den i snitt på 1,9 megabit i sekunden – en femtondel av idag.

Videotittande driver på

Förklaringen är givetvis utbyggnaden av 4g-nätet som alltfler kopplas upp mot. Drivande i utvecklingen är att vi tittar allt mer på video på nätet, säger Bengt Nordström.

– I videokonsumtionen ligger också att vi får skärmar i högre upplösning, och att man producerar mer innehåll i 4k-teknik. Bortom det ligger även 3d och kanske virtual reality och den typen av användning, säger han till Ekot.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Internet

4G

Teknik

MER OM MIN EKONOMI