Birgittas pension sänks med flera tusen

avMiriam Bratt

MIN EKONOMI

Nästan fem tusen kronor – så mycket sänks 82-åriga Birgitta Nymans pension varje år. Och hon är inte ensam, runt 150 000 pensionärer kan komma att drabbas av samma sänkning, skriver GT.
– Jag satte mig och grät, säger Birgitta till Aftonbladet.

Foto: Privat

I onsdags damp ett brev ner i brevlådan till Birgitta Nyman, 82, från Sandared utanför Borås. I brevet informerades hon om att hennes pension skulle sänkas med 4 800 kronor varje år.

– Det känns som en förolämpning. Att de bara snor pengarna, de där korvörena, säger Birgitta.

Under livet har Birgitta arbetat flitigt både som barnmorska och sjuksköterska. Redan när hon var 14 år slutade hon skolan för att arbeta och hjälpa till med försörjningen.

– Det ska löna sig att arbeta. Det fick vi barn som växte upp under andra världskriget lära oss.

”Sparas till egna begravningen”

Under de senaste åren har Birgitta fått ungefär 13 000 kronor om året från KPA, utöver sin tjänstepension. Det är pensionen från KPA som nu kapas med 4 800 kronor per år. Och efter att hennes make gick bort tidigare i år står hon dessutom själv med alla räkningar.

– Jag har tur som har ett litet, litet kapital. Men mycket av det kapitalet ska sparas till min egen begravning.

Uppdrag från SKL och arbetsmarknadens parter

När ATP-pensionen försvann korrigerades pensionsavtalet mellan PA-KL som tidigare satt ihop med den allmänna ATP-pensionen – och det är det sänkningen beror på.

– Det avtalet stipulerar hur betalningsmodellen ska gå till. Det är ett uppdrag som KPA pension har fått av SKL och arbetsmarknadens parter, att skicka ut pengarna. Det är inget som KPA har varit med och förhandlat fram, säger Patric Elmén, pressekreterare vid Folksam där KPA ingår som dotterbolag, till GT.

Anne-Maria Carlsgård är ombudsman på Kommunal och beklagar den sänkning som skett för många pensionärer i år. Hon berättar att ändringen som gjordes i början av 2000-talet var till för att skydda pensionärer.

– Förändringen har de flesta åren sedan dess varit bra, sedan har det varit några få år när det varit som det är nu, det vill säga när inflationen eller prisbasbeloppet stiger mer än följsamhetsindex. Det är då det här händer och det har kanske hänt ungefär tre år sedan det infördes för 15 år sedan, säger Anne-Maria till Aftonbladet och fortsätter:

– Vi kommer sätta oss ner och noggrant analysera vad det är som händer. När inträffar det här och på vilket sätt tycker vi att vi ska förändra avtalet för att försöka förhindra eller åtminstone förmildra de här omständigheterna.

Birgittas budskap

Efter beskedet har Birgitta ett tydligt budskap till alla makthavare i Sverige:

– De där gubbarna sitter och styr och ställer, på höga löner själva. 400 spänn i månaden eller vad det nu kan vara, det är en spottstyver för dem. Men inte för en gammal pensionär, säger hon och fortsätter:

– De ska ge fan i att ta de där korvörena.

Så fungerar det med pension 00:50
ARTIKELN HANDLAR OM