Rösten i radion leder nya ultrahögerns revolt

VÄGRAR HÖGRE SKATT David Webb var med och startade Tea Party-rörelsen i USA. De representerar i dag cirka 25 procent av amerikanerna. Förra veckan var rörelsen nära att sätta hela världen i finansiellt kaos när de vägrade gå med på förslaget om högre skatt.
VÄGRAR HÖGRE SKATT David Webb var med och startade Tea Party-rörelsen i USA. De representerar i dag cirka 25 procent av amerikanerna. Förra veckan var rörelsen nära att sätta hela världen i finansiellt kaos när de vägrade gå med på förslaget om högre skatt.
David Webb.
David Webb.

NEW YORK. David Webb är mannen som förra veckan höll på att slunga världen in i finansiellt kaos, ­skapa regeringskriser och stats­bankrutter.

Webb representerar något nytt i amerikansk politik, en rörelse som på ett par år fått enormt ­inflytande och som de etablerade partierna inte vet hur de ska hantera. Han var med och startade Tea Party-rörelsen.

Den har gått från ingenting till att representera cirka 25 procent av amerikanerna. Sarah ­Palin är en av rörelsens frontfigurer. Kongressledamoten Michele Bachmann, kristen fanatiker och möjlig republikansk presidentkandidat, är en annan.

Utmärkande för rörelsen är dess fundamentalistiska avsky för skatter och dess fientlighet mot ”Washington” och regeringsmakten. Barack Obamas sjukvårds­reform är det värsta som hänt USA i modern tid.

Knappt hälften av rörelsens sympatisörer tror att Obama är född utomlands och därmed inte har rätt att vara USA:s president. De tror det bara för att de, tja, tror det. På rörelsens demonstrationer brukar Obama framställas som Adolf Hitler.
David Webb har en politisk pratshow i radio. Han är en jovialisk 49-åring som inte förfaller till nedrigheter som att antyda att Obama är kommunist eller olaglig president. Han säger att Obama är en ”socialist” av europeiskt slag.

Vi sitter i ett par timmar och pratar i Webbs lilla rum på Sirius, ett av världens största radioföretag. Det sänder ett otal kanaler via satellit, även vanliga musikkanaler.

På väggen har Webb stickers med texter som ”Idioter för Obama” och ”Jag älskar kapitalismen”.

– I 70 år har den offentliga sektorn svällt och regeringsmakten växt. Vi kom till en punkt då vi måste göra något. Amerikanerna har vaknat ur sin apati.

Situationen blev ohållbar, ­säger han, under den förra ­finanskrisen när regeringen ­räddade banker och bilindustrin.

– Den fria marknaden har sitt eget sätt att rena affärsvärlden. Det kan vara smärtsamt men det fungerar. General Motors borde ha fått gå i konkurs.
Efter statens massiva räddningsinsatser har det blivit ­värre, anser Webb. Det offentliga hälsovårdssystemet Medicare kallar Webb för ”Obamacare, en mardröm”.

Webb vill skära ner den offentliga sektorn med en tredjedel och sparka sju, åtta miljoner ­anställda.

– Vi tar pengar från människor för att betala lön till andra människor som inte borde ha de jobb de har. Det är orimligt.

Han vill slopa all inkomstskatt och bara ha skatt på konsumtion.

Republikaner på yttersta ­högerkanten har bildat Tea ­Party-kommittén i kongressen. Webb säger att det väl är bra, men:

– Vi tillhör ingen. Vi ser till sakfrågor och inte till partier.

Det gör Tea Party-rörelsen till en sådan oberäknelig kraft i världens mäktigaste land. Det är den största politiska rörelsen sedan protesterna mot Vietnamkriget på 60-talet, skriver nyhets­magasinet Time. Men till ­skillnad från 60-talet är detta tokhögerns, de kristna fanatikernas och de kverulerande skattebetalarnas revolt.

USA har de lägsta inkomstskatterna i den industrialiserade världen. De flesta etablerade ekonomer är ense om att skatterna måste höjas för att råda bot på underskottet och den skenande statsskulden.

Aldrig, säger Tea Party-rörelsen.
Under trycket från David Webb och hans medkämpar sa republikanerna under förhandlingarna med president Obama förra veckan bestämt nej till högre skatt. USA var blott timmar från statsbankrutt, vilket hade inneburit kaos i världsekonomin.

David Webb sprutar siffror och tvekar inte i någon fråga. Jo, han tvekar när vi kommer till ­klimatförändringar och jordens uppvärmning. Han anser att det inte finns några vetenskapliga bevis, FN:s klimatpanel litar han inte på.

Han är en representant för det nya, delade USA. Landet har politiskt aldrig varit så splittrat i modern tid.

Det visar sig också i medierna. Republikaner ser och lyssnar på sina tv- och radiokanaler, ­demokraterna vänder sig till sina. Var och en får sin världsbild förstärkt och sin kompromiss­vilja försvagad. Under tiden ­glider ekonomin ner i avgrunden.

David Webbs pratshow sänds på radiokanalen Patriot.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN