Börsbolagens bonusar: 100 miljarder kronor

MIN EKONOMI

”Vi vill få en förändring”

Värdet på börsbolagens bonusprogram har fördubblats till 100 miljarder på bara några år.

Folksam vill se tydligare kopplingar mellan värdet för aktieägarna och bonusprogrammen.

Att få ta del av börsföretagens aktie- och optionsprogram är en riktigt bra affär. Sedan 2003 har programmens värde fördubblats, visar en uppskattning som försäkringsbolaget har gjort.

Carina Lundberg Markow, chef för ägarfrågor inom Folksam, säger till TT att de inte har några direkta synpunkter på summorna. Däremot kan det vara svårt att se att programmen är lika lönsamma för aktieägarna som de är för de anställda.

”Förändring”

Folksam kräver nu bland annat att programmen ska innebära ett risktagande för dem som deltar, att bolagen ska redovisa hur programmen skapat ett värde för aktieägarna och att resultatet ska jämföras med konkurrenterna.

– Annars får man en högre ersättning när konjunkturen är bra om det inte finns en knytning till konkurrenterna, säger Carina Lundberg Markow.

Trots invändningarna brukar Folksam rösta ja till programmen vid stämmorna eftersom det finns en så stor majoritet för programmen.

– Vi har inte tyckt att det varit meningsfullt att stå där och säga att man röstar nej för att markera. Det är inte själva nejröstandet vi är ute efter utan vi vill få en förändring, säger Lundberg Markow.

Fredrik Gunér/TT

ARTIKELN HANDLAR OM