Kvinnor tjänar nästan lika mycket som män

MIN EKONOMI

Utredare: Varje företag måste göra egna kartläggningar

Kvinnor tjänar 5 procent mindre än män. Skillnaden kan vara mindre om man tar hänsyn till flera faktorer som till exempel ledningsansvar och erfarenhet.

Det har Medlingsinstitutets lönestatistiker John Ekberg kommit fram till efter nya beräkningar.

Jämställda löner är ett återkommande tema i avtalsrörelserna. Men uppfattningen om hur mycket lönerna skiljer sig mellan män och kvinnor är delade.

Jämförs kvinnors och mäns snittlöner rakt av blir skillnaden att kvinnorna tjänar omkring 16 procent mindre än männen. Lägger man till information om yrke, ålder, utbildning och arbetstidens längd krymper skillnaden till 6,7 procent.

Skillnad på 5 procent

Jämför man sedan löneskillnaden mellan män och kvinnor inom samma företag och samma yrke, likvärdig ålder, utbildning och arbetstid är skillnaden nere på 5 procent.

Dessutom finns en rad andra saker som påverkar lönen, till exempel erfarenhet och arbetets svårighetsgrad. Utöver det finns inga uppgifter om individen har en lägre chefstjänst eller ett arbetsledaransvar, konstaterar John Ekberg.

Hans slutsats är att bara lönekartläggningar på enskilda företag kan svara på om det förekommer lönediskriminering eller inte.

Maria Victorin/TT

ARTIKELN HANDLAR OM