Lång väntan på elcykelpengar

Det kan dröja innan de som sökt bidrag för elcykel får sina pengar.
Det kan dröja innan de som sökt bidrag för elcykel får sina pengar.

Hittills har 27 000 ansökningar om det nya elcykelbidraget kommit in till Naturvårdsverket.
Men mängden pappersansökningar har tagit myndigheten på sängen.
De 6 000 som skickat in pappersblanketter kommer nu att få vänta länge på sina pengar.

Den nya elcykelpremien, som ger upp till en fjärdedel av inköpspriset på en elcykel tillbaka, är populärt. Naturvårdsverket, som ansvarar för att ta emot ansökningar och betala ut pengar, har fått in 27 000 ansökningar sedan den 1 februari.

De flesta ansökningar har gjorts digitalt. Men omkring 6 000 har skickats in på pappersblanketter – långt fler än Naturvårdsverket räknat med.

”Understatement”

– Ja, det är ”the understatement of the day”. Vi trodde att det skulle vara i stort sett en helt digital process, säger Tomas Hallqvist, enhetschef för miljöbidrag vid Naturvårdsverket.

Pappersansökningarna måste nu gås igenom manuellt, vilket tvingar Naturvårdsverket att ta in extra timanställd personal, något DN var först att berätta om.

Men väntan på att få bidraget insatt på kontot kommer ändå att bli lång.

– Vi har bara börjat skrapa på ytan av alla ansökningar. Det kommer att ta några månader, säger Tomas Hallqvist.

Hur kunde det bli så här?

– Jag var inte med i projektet från början, men man tyckte att man byggt upp en bra webbtjänst. Men man har inte varit tillräckligt uppmärksamma på att många fortfarande inte har mobilt bank-id. Den digitala mognaden bland folk var inte så stor som man trott.

De som gjort sina ansökningar digitalt påverkas dock inte av förseningarna. De kan räkna med att få sina pengar inom cirka en vecka från att beslut fattats, förutsatt att ansökan är komplett.

– Om man vill ha beslut och bidrag fort ska man ansöka digitalt, säger Tomas Hallqvist.

Två tredjedelar kvar

Totalt ligger potten på 350 miljoner kronor i år. Det genomsnittliga bidraget som hittills tagits beslut om ligger på cirka 4 200 kronor, vilket innebär att 114 miljoner kronor kommer att landa på elcykelköparnas konton.

Därmed återstår fortfarande ungefär två tredjedelar av totalsumman. Men pappersansökningarna kommer inte att prioriteras ner, i händelse av att pengarna skulle ta slut.

– De digitala ansökningarna kommer inte att gå före. Vi vet hur många pappersansökningar vi får in, och räknar med att de ligger på i snitt 5 000 kronor. Om potten närmar sig det ackumulerade värdet, drar vi ett streck även för de digitala ansökningarna, och ägnar oss åt att de som sökt i tid ska få beslut och pengar, säger Tomas Hallqvist.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN