Rabatt på nyproduktion – så ska du tänka

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Thinkstock
Bostadsbyggandet minskar och lägenheterna reas ut.

Marknaden för nyproducerade bostäder är trög – köpare kan välja och vraka bland prissänkta objekt.
Men snart kan diskussionen om bostadsbrist blossa upp igen, tror Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.
– Vi ser hur många projekt skjuts på framtiden, säger hon.

Utbudet av nyproducerade lägenheter fortsätter att växa. Under årets fem första månader har nästan 33 000 objekt lagts ut till försäljning. Det är en ökning med 36 procent jämfört med samma period förra året, visar siffror från Booli.

Allra mest har utbudet ökat i Göteborg, där det mer än fördubblats.

”Kommit ut väldigt mycket”

– Det har kommit ut väldigt mycket bostäder, i kombination med lägre efterfrågan till följd av amorteringskravet. Som köpare kan man välja och vraka, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Svårigheten att sälja av nyproduktionsberget har tvingat bostadsutvecklarna till prissänkningar på bred front. Hittills i år har priserna sänkts på 6 procent av objekten, jämfört med drygt 2 procent 2017. I Stockholm är siffran knappt 8 procent.

– Marknaden går upp och ner, och att man behöver prissänka är egentligen inte så konstigt. Det är jättesvårt att sätta pris på nyproduktion med inflyttning ett eller två år in i framtiden, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Räkna inte med klipp

Att det går trögt med försäljningarna avspeglas också i annonstiderna – mediantiden för nyproduktionsannonserna har ökat från 49 dagar 2017 till 106 dagar i år.

Foto: SBAB
Claudia Wörmann, boendeekonom.

Men trots den rådande osäkerheten tycker inte Claudia Wörmann att man ska räkna med att kunna göra klipp längre fram.

– Under återstoden av året kommer vi sannolikt att se osäkerhet med ganska mycket som ska säljas av. Men när mycket sålts av och vi ser hur många projekt skjuts på framtiden, kanske priserna kommer att vända uppåt igen.

Bostadsbyggandet har bromsat in kraftigt till följd av höstens prisfall på bostadsmarknaden. Enligt Statistiska centralbyrån sjönk antalet påbörjade byggen med 13 procent under årets tre första månader, jämfört med samma period i fjol.

”Fortfarande bostadsbrist”

– Det råder fortfarande bostadsbrist, och det finns fortfarande efterfrågan. Jag tror att vi kommer att få se en förnyad diskussion om bostadsbristens konsekvenser, säger Claudia Wörmann.

Om man funderar på att köpa en nyproducerad bostad är stora marginaler viktiga, anser hon.

– Man ska klara en viss nedgång i bostadspriserna. Maxa inte lånelöftet. Ha marginaler – det går i dag när flera projekt prissänks.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI