Investeringssparkontot seglat upp som storfavorit

Av: 

Josefin Westin

Investeringssparkontot är populäraste sparformen för aktier och fonder, enligt
Investeringssparkontot är populäraste sparformen för aktier och fonder, enligt

Aftonbladet Inizio

På sex år har investeringssparkontot blivit aktie- och fondspararens första handsval, enligt Aftonbladet/Inizio.
Men ungefär hälften av den äldre generationen håller fast vid sitt depåsparande.
– De vill nog inte lösa ut skatteeffekten, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.

Investeringssparkontot, ISK, lanserades redan 2012 men det är först på senare år som det blivit svenska folket storfavorit när det kommer till aktie- och fondsparande.

Enligt Aftonbladet/Inizio har hela 63 procent av de som fond- och aktiesparar skaffat en investeringssparkonto.

– Det är väldigt glädjande. För gemene man är det den mest fördelaktiga sparformen, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.

Unga håller fanan högst

Endast 13 procent uppger att de inte sparar över huvud taget. Annars sparar de flesta antingen regelbundet eller ibland.

Dessvärre håller de allra flesta sparare krampaktigt fast i sitt sparkonto hos sin bank. I dagläget i de allra flesta fall ger det en nollränta - alltså ingen möda för pengarna.

– Det hade varit sundare att investera pengarna. Till och med amortera hade gett mer i avkastning, säger Hjelmér.

58 procent uppger att de ändå sparar i fonder och 31 procent tar högre risk med aktiesparande.

Av dessa är det alltså tre femte delar som har på ISK. Det är ganska likvärdig fördelning mellan kvinnor och män. Dock skiljer sig det en hel del mellan ålderfördelningen.

– Det är många unga som har hoppat på tåget.

”Borde rensa sina depåer”

Hela 72 procent av de unga spararna upp till 29 års ålder har ISK jämfört med de som är 65 år och äldre, som bara ligger på 51 procent.

Desto färre av de unga har aktie- och fondsparande i en värdepappersdepå, bara nio procent jämfört med 42 procent hos pensionärerna.

– Det är väldigt många gamla som ligger kvar i de traditionella depåerna och har sparande sedan tidigare och inte vill lösa ut skatteeffekten genom att kliva över till en ISK eller kapitalförsäkring.

För det är här skattereglerna skiljer de olika förvaltningsformerna åt. ISK skattar du årligen med en låg schablonskatt medan innehavet i en depå beskattas vid en försäljning och då med 30 procent.

– Någon gång ska man lösa ut skatteeffekten och frågan är bara när man ska ta den. Ofta när man ska sälja av innehav ligger man kvar lite för länge. Många skulle behöva rensa sina depåer, ta bort saker man inte är nöjd med och byta till ISK. Det skulle få en gynsam skatteffekt i förlängningen.

Hjelmér tror att vi bara kommer få se ännu mer ökat intresse för investeringssparkontot.

– Det har verkligen fått fotfäste. Pratar man om det som rekommenderas så finns bara investeringssparkonto. Oavsett ålder borde man hoppa på det här.


Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för
Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 1 265 personer över 18 år intervjuades via webben mellan 18-24 maj 2018.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Jämför elavtal och hitta det bästa för just dig!

Extern länk från Compricer

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

Välj rätt fonder – och spara 100 000-tals kronor

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet Inizio

ISK, investeringssparkonto

Aktier