Ericssons vice koncernchef slutar

Publicerad:
Uppdaterad:

Har halverat personalen - nu är sparandet över

En halv miljard i veckan i hundra veckor.

Så mycket pengar har Ericsson sparat de senaste åren.

Nu är sparandet över och Per-Arne Sandström, mannen som hållit i yxan, lämnar Ericssons ledning.

Sedan Per-Arne Sandström, 57, tillträdde som operativ chef för Ericsson i september krisåret 2001 har personalen mer än halverats, från 107 000 till 47 000.

– Jag har varit med och bygga upp Ericsson inom GSM-området, under tillväxtfasen på 90-talet, och nu genom den här perioden. Och då känns det väldigt naturligt för mig att tacka för mig och ägna mig åt en bättre blandning av livskvalitet och lite styrelseuppdrag.

Du brukar beskrivas som den som hållit i yxan under sparåren. Vad tycker du om den beskrivningen?

– Jag tycker det är helgalet. Jag har inte alls känt mitt uppdrag på det sättet. Det är ju människor det handlar om. Tillsammans med våra fackliga företrädare har vi månat om att få det här att bli bra. Inte bara för de som är kvar i Ericsson utan även för de som tvingats lämnat företaget.

Väntar fler neddragningar?

– Nej, vi är igenom det här programmet. Det finns ett antal personer som är på väg ut, men i princip är det hrä fullbordat nu.

Han ersätts av tre personer: Kurt Jofs blir chef för affärsenheten Acces, Bert Nordberg blir försäljnings- och marknadschef, och Björn Olsson ska basa för affärsenheten System.

Koll på kursen

aftonbladet.se , TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN