Se upp i backen – du är väl rätt försäkrad?

avAnnika Creutzer

MIN EKONOMI

Solen gnistrar i den vita snön och det är härligt att susa fram på skidorna.

Då är vintern som bäst.

Men ibland kan olyckan vara framme och förmörka resan.

Om något händer dig eller någon annan i familjen behövs framför allt en bra olycksfallsförsäkring. Tänk på att många kommunala försäkringar för förskole- och skolbarn bara gäller under skoltid och på vägen dit och hem.

I olycksfallsförsäkringar finns ibland undantag för avancerad skidåkning, exempelvis off pist eller glaciäråkning – så läs igenom villkoren. Och glöm inte att alkohol i kroppen kan påverka den ersättning du får.

Reser du utanför Sverige bör du ta med det blå plastkortet från Försäkringskassan. Då har du som EU-medborgare rätt till akut sjukvård på samma villkor som landets egna medborgare. Landet kan vara EU- eller EES-land (Norge, Island och Liechtenstein).

Hemförsäkringen har också ett bra reseskydd som hjälper dig, framför allt om du blir akut sjuk eller skadad och om du behöver transport hem.

Det kan vara bra att ha med ett bevis på att du har en hemförsäkring, det brukar finnas en talong att riva loss. På den finns också SOS-telefonnummer och annan nyttig information. Framför allt är det ett bevis för att du har en försäkring som betalar för akut vård.

En tonårsson bröt benet högt uppe på ett berg i schweiziska Alperna. Det tog många timmar innan man fick kontakt med pappan i Sverige, och innan han hade faxat över kopia på hemförsäkringen lyfte inte helikoptern som skulle föra sonen ner till sjukhuset.

Ställer du skidorna utanför fjällstugan eller restaurangen finns alltid en risk att de blir stulna. Visst täcker hemförsäkringen för stöld på resan, men det finns aktsamhetskrav i försäkringen och du måste dessutom betala självrisk. Dessutom har du besväret att hyra eller köpa nya skidor och då går värdefull åktid förlorad.

Det finns bra lås för skidor men det fungerar även med enklare vajerlås som kan användas för att låsa ihop familjens alla skidor. Välj kombinationslås så slipper ni fumla med nycklar och undra vem som hade nyckeln senast.

Blir du försenad till den hyrda stugan och inte kan utnyttja den alla dagar får du ingen kompensation. Däremot kan du teckna ett avbeställningsskydd om du skulle bli sjuk före avresan.

Mycket går det aldrig att försäkra sig mot. Dåligt väder och uselt skidföre till exempel …

ARTIKELN HANDLAR OM