Julhandeln slår rekord igen

Här är klapparna vi kommer att köpa mest

handla rätt Regeringen försöker stimulera ekonomin – men vill också att svenska folket hjälper till genom att konsumera svenska varor.
handla rätt Regeringen försöker stimulera ekonomin – men vill också att svenska folket hjälper till genom att konsumera svenska varor.

Julhandeln väntas slå rekord igen.

Årets handeln spås landa på 66 miljarder kronor – 7 000 kronor per person.

Här är klapparna vi kommer att trängas mest om.

Jonas Arnberg, HUI.
Jonas Arnberg, HUI.

Trots en vikande konjunktur spår Handelns Utredningsinstitut, HUI, att julhandeln kommer att slå rekord i år. Svenskarna väntas handla klappar och julmat för 66 miljarder kronor.

Det är en ökning med 1,5 procent jämfört med i fjol.

Utslaget per person väntas vi göra av med 7 000 kronor på julhandeln. Av den delen väntas vi lägga 3 000 kronor på mat och 4 000 på köp av prylar.

”Försiktigt optimistiska”

− Rekord är den rimligaste bedömningen, men det finns skäl att vara ödmjuk. Vi är försiktigt optimistiska och räknar med en försäljningstillväxt i julhandeln, säger Jonas Arnberg, Konsultchef Handel på HUI.

Mest pengar väntas vi lägga på sport- och fritidsprylar. Den handeln väntas öka med 8 procent inför jul. Anledningen stavas en ökande hälsotrend och ett större utbud av klädbutiker.

Väljer bort trängseln

Allt fler svenskar kommer också att välja bort trängseln i julhandeln och i stället köpa sina klappar på nätet. E-handeln ökade under första halvåret i år med 13 procent, och den trenden väntas även hålla i sig i julhandeln.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN