Fy, vad äggligt!

Av: 

Mikael Stengård

Privatekonomi

Här är allt snusk som finns i ditt snask

Se till att hitta bästa gömstället för årets påskägg.
Se till att hitta bästa gömstället för årets påskägg.

Svinsvål, löss och kol.

Det är precis vad du får i dig när du mumsar på påskgodiset.

Under påsken är måttligheten glömd hos svenskarna – totalt får vi i oss 6 000 ton under helgen. Det är runt 600 gram godis per person.

Men vad är det du stoppar i dig egentligen?

Aftonbladet har gått ­igenom innehållsförteckningen för tio vanliga godissorter, och hittade cirka 15 olika E-nummer som vi mumsar i oss.

En vanlig ingrediens är det röda färgämnet karminsyra, som utvinns från torkade honor av koschenillsköldlusen. En annan är ­ytbehandlingsmedlet shellack som utvinns av sekret från en annan, indisk, lus.

Gelatin finns i nästan allt godis och är en biprodukt vid slakt av gris- och nötkött och gör godis segt.

Ofarliga ämnen

Utöver det blandar de flesta tillverkare i lite kol från förkolnade växter, ­sulfit och ytbehandlingsmedel från palmer.

Enligt branschen är ämnena inte farliga.

– Gelatinet är till exempel samma som du använder hemma i matlagningen, ­säger Håkan Björklund, vd på Svenska choklad-, konfektyr-, och kexföreningen.

Och färgämnet karmin finns i bland annat campari, stenbitsrom och smink, ­berättar han.

Men det finns kontroversiella tillsatser i påskägget. Till exempel färgämnet E133 som ger godis en blå färg. Ämnet har i studier visat sig kunna ge ­allergiska reaktioner, främst hos dem som lider av astma.

Var förbjudet

Tillsatsen var tidigare förbjuden i Sverige, men godkändes av EU som en ­säker tillsats, tillsammans fler med E-ämnen som nu tillåts i medlemsländerna.

– Men svensk ­industri ­använder i regel väldigt lite tillsatser, och i dag finns det inga halter i det svenska godiset som är skadliga för konsumenterna, ­säger Nils-Gunnar Ilbäck på Livsmedelsverket.

Godiset

Syrliga kastanjer

l Gelatin från svin, l E420 – sötningsmedlet sorbitol, kan vid hög konsumtion ha laxerande effekt och ge upphov till gaser i magen. l E330 – citronsyra, l E500 – bakpulver, l E901 – naturligt vax som utvinns ur ‧bivaxkupor, l E553b – klump‧förebyggande medlet talk.

Vaniljfudge

l E322 – sojalecitin som kan ge överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor eller jordnötter, kan orsaka illamående, yrsel och ‧diarré vid hög konsumtion.

Dragé– och chokladägg

l Vasslepulver som är en biprodukt från osttillverkning, l E440 – förtjockningsmedel från ‧citronskal, l E414 – förtjockningsmedel från ärt- och baljväxter, l E322 – sojalecitin som kan ge överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor eller jord‧nötter, kan även orsaka illamående, yrsel och diarré vid hög konsumtion, l E904 – ytbehandlingsmedlet shellack som utvinns av sekret från den indiska lacksköldlusen, l E331 – salt av ‧citronsyra, l E120 – färgämnet karmin som ‧utvinns från torkade honor av koschenillsköldlusen, l E133 – färgämnet briljantblått, framställs syntetiskt och kan ge allergiska reaktioner, l E160a – gul/organet färgämne som ofta framställs syntetiskt men som också kan tas ur morötter och gröna bladgrönsaker.

Hallon/laktrisskallar

l E296 – surhetsreglerande medel från äppelsyra, l E903 – ytbehandlingsmedel som utvinns från palmer, l E120 - färgämnet karmin som utvinns från torkade honor av koschenillsköldlusen, l E153 – vegetabiliskt kol, som framställs genom ‧förkolning av växtråvaror, l sulfit – som bland annat används i framställning av ‧pappersmassa.

Sura nappar

l E260 – konserveringsmedlet ättiksyra, l E270 – organisk syra som framställs syntetiskt eller ‧genom jäsning av kolhydrater med mjölksyrebakterier, l E296 – surhets‧‧ -re‧glerande medel från ‧äppelsyra, l sulfit.

Jordgubbar

l Sulfit, l gelatin från gris, l E330 – citronsyra, l E100 – orange färgämne som tas fram ur ‧roten från gurkmeja, l E120 – färgämne som utvinns ur torkade honor av koschenillsköld‧lusen, l E133 – färgämnet briljantblått, ‧framställs syntetiskt och kan ge ‧allergiska reaktioner, l E903 – ytbehandlingsmedel som utvinns från palmer, l E901 – naturligt vax som utvinns ur bivaxkupor.

Fruktnappar

l Gelatin från gris, l E330 – citronsyra, l E100 – orange färgämne som tas fram ur roten från gurkmeja, l E120 – färgämnet karmin som ‧utvinns från torkade honor av koschenillsköldlusen, l E141 – blå/svarta färgämnet klorofyllkopparkomplex som framställs från klorofyll från gröna blad eller gräs, l E901 – naturligt vax som utvinns ur bivaxkupor, l E903 – ytbehandlingsmedel som utvinns från palmer.

Skumbanan

l Vasslepulver som är en biprodukt från osttillverkning, gelatin från gris, l E322 – sojalecitin som kan ge överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor eller jordnötter, kan orsaka illamående, yrsel och diarré vid hög konsumtion, l E160a – gul/orange färgämne som ofta framställs syntetiskt framställt men som också kan tas ur ‧mo‧rötter och gröna bladgrönsaker.

Vingummi

l E330 – citronsyra, l E422 – konsistensmedel som ofta framställs ur fett från växter och djur, men kan också framställas syntetiskt, l E120 – färgämnet karmin som utvinns från torkade ‧honor av koschenillsköldlusen, l E153 – vegetabiliskt kol, som framställs genom förkolning av växtråvaror, l E474 – stabiliseringsmedel som framställs syntetiskt genom förening av socker och fettsyror, l E100 – orange färgämne som tas fram ur roten från gurk‧meja, l E901 – naturligt vax som utvinns ur bivaxkupor.

Påskskum

l Gelatin, l E330 – citronsyra, l E903 – yt‧behandlingsmedel som utvinns från palmer, l E141 – blå/svarta färgämnet klorofyllkopparkomplex som framställs från klorofyll från ‧gröna blad eller gräs, l E120 – färgämnet ‧karmin som utvinns från torkade honor av ‧koschenillsköldlusen, l E160a – gul/organet färgämne som ofta framställs syntetiskt men som också kan tas ur morötter och gröna bladgrönsaker.

ANNONS

Få bättre sparränta när inflationen stiger! Byt sparkonto till högre ränta helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi