Beställa mat online - så mycket kostar det

avJosefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Henrik Montgomery/TT
Det skiljer en hel del i i fasta avgifter mellan e-handlarna för att få mat hemlevererad.

Allt fler handlar sin mat online för att effektivisera vardagen efter semestern.
Det kan dock skilja mycket i pris beroende på vilken leverantör man väljer.
Så här mycket tar matjättarna ut i fasta avgifter.

Direkt efter semestrarnas slut har trycket på e-handlarna som kan leverera mat direkt hem till dörren varit massivt. Mathem har till och med varit tvungna att stänga av beställningarna tillfälligt för att klara av trycket.

Och intresset väntas hålla i sig. Enligt Svensk Digital Handel tros näthandeln av mat öka med 25 procent bara i år.

De allra flesta e-handlare erbjuder både färdiga matkassar, lösplock av varor och varor efter recept.

Skiljer en del i pris

Aftonbladet har jämfört matjättarna på svenska marknaden som erbjuder lösplock av varor online och tittat på deras fasta avgifter för att få mat levererad hem till dörren.

De allra flesta e-handlare erbjuder även valmöjligheten att hämta beställningen i butik och då till ett lägre pris.

– Hälften av vår e-handel innebär att folk hämtar sina kassar i butiken. Det är lätt att glömma att det alternativet finns, säger Johanna Eurén, presskontakt på Willys.

Hemköps kunder vill däremot i högre grad ha maten hemkörd, uppger Hemköp.

Samtliga e-handlare i jämförelsen uppger att de har samma priser på nätet som i butik.

– Vi har valt den modellen. Sen tar vi betalt för tjänster som innebär att få varorna hemlevererade eller hopplockade, säger Eurén.

De har vi jämfört

I jämförelsen ingår Coop, Hemköp, Mat.se, Mathem och Willys. Även Ica har e-handel med hemleverans av lösplock. Däremot skiljer sig fraktpriserna från butik till butik. Övriga matleverantörer har samma fraktpriser oavsett butik.

Aftonbladet har försökt att få ett generellt svar eller ett spann för hur mycket det kan kosta men utan resultat. Därför ingår inte Ica i jämförelsen.

”Butikerna ägs och drivs av sina egna handlare som själva sätter sina priser både i butik och online. Olika butiker har olika lösningar för prissättning av leveranser och för när och hur de levererar”, skriver Icas pressavdelning i en skriftlig kommentar.

I jämförelsen skiljer sig dock fraktavgifterna en hel del.

Så mycket kostar det i avgift hos e-handlarna:

Coop

Hemleverans: Du måste handla för 500 kronor eller mer för att kunna nyttja tjänsten. Frakten kostar 49 kronor per leverans. Fri frakt över 2 000 kronor. Leverans redan nästa dag.

Till städerna: Borlänge, Borås, Finspång, Gävle, Göteborg, Hammarö, Helsingborg, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Linköping, Luleå, Malmö, Norrköping, Stockholm, Sundsvall, Uddevalla, Umeå, Varberg och Visby.

Prisskillnad: Samma som i butik. Dock kan priserna skilja mellan butikerna.

Leveransdagar: Måndag-fredag, även kvällstid.

Hämta i butik: Ja, men endast från ett antal butiker i Värmland. Det kommer erbjudas från fler butiker i höst.

Hemköp

Hemleverans: Frakten kostar 20 kronor per leverans. Vid köp som understiger 700 kronor tillkommer en serviceavgift på 49 kronor.

Till städerna: Göteborg, Helsingborg, Kalmar, Linköping, Lund, Malmö Stockholm och Örebro.

Prisskillnad? Nej, samma pris som i butik.

Leveransdagar: Fem dagar i veckan. I valda delar av Stockholm finns hemleverans på lördagar. Det kostar dock 40 kronor i frakt och 49 i serviceavgift.

Hämta i butik: Det kostar 10 kronor för upphämtning av beställningen dagen efter. För expressleverans samma dag kostar det 30

Mat.se

Hemleverans: För leveranser till dagen därpå är det fraktfritt så länge du handlar för minst 700 kronor. Handlar du för mindre kostar leveransen 29 kronor. För leverans samma dag eller morgon efter kostar det 49 kronor. Du måste dock handla för minst 500 kronor.

Till städerna: Stockholm, Södertälje, Uppsala, Göteborg, Kungälv, Kungsbacka, Alingsås, Malmö, Lund, Trelleborg, Landskrona, Helsinborg och Borås.

Leveransdagar: Sju dagar i veckan.

Hämta i butik: Har endast en e-handel.

Mathem

Hemleverans: Fri frakt vid köp för minst 700 kronor. Handlar du för mindre tillkommer en expeditionsavgift på 95 kronor.

Till städerna: Levererar till Borås, Båstad, Enköping, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Köping, Laholm, Linköping, Lund, Malmö, Mellbystrand, Motala, Norrköping, Skummeslövsstrand, Stockholm, Söderköping, Södertälje, Uppsala, Västerås och Ystad.

Leveransdagar: Sju dagar i veckan.

Hämta i butik: Nej, har endast e-handel.

Willys

Hemleverans: Till ett fast pris, 99 kronor per beställning, oavsett hur mycket du handlar för. Det tillkommer även en plockavgift på 49 kronor.

Till städerna: Borås, Eskilstuna, Falun, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Karlstad, Kristianstad, Kungsbacka, Köping, Luleå, Malmö, Norrköping, Norrtälje, Oskarshamn, Staffanstorp, Stor-stockholm, Umeå, Uppsala, Västerås, Växjö, Ystad, Örebro och Örnsköldsvik.

Prisskillnad? Nej, samma pris som i butik.

Leveransdagar: Måndag-fredag, även kvällstid.

Hämta i butik: Det är kostnadsfritt att beställa till dagen efter eller längre fram. Expressleverans till samma dag kostar 19 kronor. Det tillkommer dock en plockavgift på 49 kronor oavsett hämtdag.

Mat du ska undvika på natten - ät detta istället 00:29
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

E-handel

Malmö

MER OM MIN EKONOMI