Norsk lag om kvotering fungerar

Jobb & karriär

Grannen i väst bäst på att få in kvinnor i styrelser

Den norska lagen om krav på 40 procent kvinnor i börsbolagens styrelser och andra styrelser med spritt ägande har gjort att de kvinnliga ledamöterna på bara några få år har ökat från 7 procent till 40,2 procent, skriver Dagens Industri.

Tidningen har tagit del av en ny utvärdering av lagen som det norska forskningsinstitutet Center for corporate diversity har gjort.

Där framgår att kritikernas farhågor om sjunkande kompetensnivå, investerarflykt och bolagsflytt utomlands har kommit på skam i och med lagens införande 2004.

Tvärtom har utbildningsnivån höjts dramatiskt och dessutom har bolag som inte har omfattats av kvoteringslagen haft den snabbaste utvecklingen när det gäller kvinnor i företagsledningen, berättar forskaren Marit Hoel för tidningen.

Sahlin vill ha liknande lag

Om man tittar på de 500 bolagen i Norden med högst omsättning så hade de norska företagen förra året 31,3 procent kvinnor i styrelserna medan motsvarande siffra för de svenska bolagen bara var 21,9.

I somras lovade Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin att genomföra en liknande kvotering om den rödgröna oppositionen vinner valet nästa år. Näringsminister Maud Olofsson (C) avvisade dock i september på nytt tankar på en sådan lagstiftning och menar att jämställdhet är företagens ansvar.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Jobb & karriär

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär