Tusentals drabbas av bedrägeri varje år – så luras du på ditt BankID

PODD Vill få dig att att lämna ut dina bankuppgifter – och länsa ditt konto
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Bedrägeribrott är ett av Sveriges vanligaste brott, där miljoner kronor försvinner och hundratusentals drabbas varje år.

I Dagens Aftonbladet Daily går vi igenom bedragarnas fula knep tillsammans med Lotta Mauritszon från polisens nationella bedrägericenter.

Vi hör även ett autentiskt bedrägeriförsök, där en person ringer upp och utger sig för att jobba på en bank och försöker få sitt offer att lämna ut sitt Bankid – så att han kan länsa hennes bankkonto.
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Förra året märkte polisen en lavinartad ökning av den här typen av brott, vilket gjorde att man inledde det som kallas en nationell särskild händelse.

Och i juli månad gick polisen ut och slog larm för att bedragarna nu har hittat en ny måltavla – så i det här avsnittet av tar vi ett helhetsgrepp på bedrägeribrotten – vilket är de vanligaste sätten du blir lurad på, vem blir oftast drabbad - och hur lär du dig att känna igen ett bedrägeri, för att se till att själv bli måltavla.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

BankID-bedragarna ringer upp och utger sig för att jobba på en bank – sedan länsar de sina offers konto.
BankID-bedragarna ringer upp och utger sig för att jobba på en bank – sedan länsar de sina offers konto.

Fredrik Strage och Filip Hammar används för fejkade Bitcoin-annonser

Något annat som också varit på tapeten är olika former av bedrägerier som involverar kryptovalutan bitcoin.

De har inte minst blivit uppmärksammade med anledning av de fejkade artiklar som spridits på sociala medier, där det påstås att flera svenska kändisar blivit rika på Bitcoin – bland annat har tv-profilen Filip Hammar och journalisten Fredrik Strages ansikten använts för att marknadsföra kryptovalutan.

Men enligt Lotta Mauritszon så stannar det inte alltid vid att offren luras att lägga pengar på fejkade bitcoins.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify


Aftonbladet Daily är daglig podcast som sammanfattar och fördjupar aktuella nyhetshändelser och samtidsfenomen. Varje vardag intervjuar vi experter och reportrar för att ge en lite bättre bild av de nyheter som dominerar flödet.

Avsnitten släpps 04:00 varje morgon och man kan prenumerera i alla podcast-appar som till exempel Podcaster, Spotify eller Acast. Om man följer Aftonbladet i sin smarta högtalare kan man dessutom få Aftonbladet Daily direkt i sitt nyhetsflöde. Aftonbladet Daily görs av Marcus Ulvsand och Jenny Ågren.


 
Prenumerera på Aftonbladet Daily:
 På iTunes
 På Acast
 Spotify
 Via RSS


Mer från Aftonbladet Daily

Publisert:

LÄS VIDARE