Så dyr är lägenheten vid din t-banestation

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Stor skillnad i bostadspriset mellan olika tunnelbanestationer.
Stor skillnad i bostadspriset mellan olika tunnelbanestationer.

Bostadspriser

Kan du tänka dig två minuters längre restid med tunnelbanan? Då kan du spara miljontals kronor när du köper lägenhet.
Det visar Boolis senaste statistik över bostadspriserna längs Stockholms tunnelbana.
– Generellt blir det billigare ju längre ut i tunnelbanenätet du köper lägenhet, säger Matilda Adelborg, PR- och marknadskoordinator på Booli.

Lägenhetspriserna i Stockholm fortsätter att slå nya rekord och låg i februari på i snitt drygt 74 000 kronor per kvadratmeter, enligt Svensk mäklarstatistik. Men prisskillnaden är enorm beroende på var du bor. Köper du en lya i närheten av T-Centralen får du räkna med att betala 83 000 kronor mer per kvadratmeter jämfört med om du skaffar en lägenhet i Masmo på röda linjen, där kvadratmeterpriset i snitt ligger på knappt 21 000 kronor. Det visar ny statistik från Booli.se.

”Billigare längre ut”

– Jag är inte jätteförvånad. De dyraste lägenheterna hittar du centralt där det finns mycket gamla fastigheter. Generellt blir det billigare ju längre ut i tunnelbanenätet du köper lägenhet, säger Matilda Adelborg, PR- och marknadskoordinator på Booli.

En station gör stor skillnad

Kan du tänka dig att bo en aning mindre centralt kan du spara stora pengar. Mellan Stadshagen på Kungsholmen och Västra skogen en knapp kilometer bort, eller två minuters resa med tunnelbanan, skiljer det 22 500 kronor i kvadratmeterpris. Det innebär en prisskillnad på 1,1 miljon kronor för en tvårummare på 50 kvadratmeter.

Billigaste lägenheterna hittar du långt ut på röda linjen söderut. Från Vårberg och utåt ligger priserna under 30 000 kronor per kvadratmeter.
– Det är områden med ganska få bostadsrätter och då brukar inte priserna stiga på samma sätt, säger Matilda Adelborg.

T-Centralen i topp

T-Centralen har nu gått om Östermalmstorg som Stockholms dyraste tunnelbanestation. Kvadratmeterpriset ligger i snitt på över 104 000 kronor.
– Även om inte nyproduktion ingår i vår statistik tror jag att allt som byggs i de gamla Klarakvarteren ökat områdets attraktivitet, säger Matilda Adelborg.

INTERAKTIV GRAFIK: ZOOMA OCH KOLLA!

Så dyra är lägenheterna vid stationerna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Tänk på det här innan du ska låna pengar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadspriser

Tunnelbanan

Stockholm

Booli