Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Forskaren tror på Northvolt-konkurs: ”Ser ingen väg ut”

Publicerad 2024-09-11

Batterijätten i norr blöder pengar.

Forskaren och författaren Christian Sandström ger inte mycket för Northvolts framtid som företag.

– Jag ser inte någon väg ut för det här, säger han.

Northvolt kämpar på. Enligt vd:n Peter Carlsson just nu i kraftig motvind.

Motvinden blev tydlig tidigare i veckan när den krisdrabbade batteritillverkaren meddelade att man gör en ”strategisk översyn av verksamheten” på grund av en ekonomiskt utmanande situation. På svenska betyder det att man blöder pengar, och behöver spara pengar. Att det blir varsel har bolaget varit tydligt med, dock inte hur många som drabbas.

Vd:n sa i ett pressmeddelande att det inte råder någon tvekan om den globala omställningen mot elektrifiering. ”Framtidsutsikterna för batteritillverkare, inklusive Northvolt – är goda”.

Peter Carlsson, Northvolts vd och medgrundare. Arkivbild.

Och till sina anställda sa Carlsson, som har ett förflutet på Tesla:

– Vi är fortfarande en del av en megatrend men just nu råder det motvindar i den megatrenden och det tvingar oss också att se till att vi skyddar företagets långsiktiga lönsamhet, sa vd:n enligt en upptagning som Norran tagit del av.

Jämför med guldrushen i Klondike

Christian Sandström, docent och forskare vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, är inte lika övertygad om det finns någon långsiktig lösning att tala om.

– Det kan finnas en megatrend mot mer batteriproduktion och mer användning av batterier i samhället, ja. Men bara för att det finns guld i Klondike betyder det inte att du som guldgrävare kommer att lyckas.

Northvolts fabriksomårde i Skellefteå.

Christian Sandström har skrivit spaltmeter i ämnet. Bland annat i sina krönikor i Affärsvärlden, men också i boken ”Gröna bubblor” via Timbro förlag. Northvolts framtid ger han inte mycket för.

– Jag är förvånad att det gick så fort till den här nivån. Jag har ägnat mig åt att skriva om vad jag kallar gröna bubblor i fem års tid. Men att det skulle se ut så här så snabbt, det är en överraskning för mig också.

Fyra faktorer till raset

Sandström pekar ut en rad faktorer som har lett till den tuffa situationen för batterijätten i Skellefteå.

  • Arbetsplatsolyckorna. ”Vad det leder till är att det blir svårt att dra in pengar”.
  • Förlusterna. ”De accelererar. Om du omsätter en miljard förra året och sen gör du en förlust på tolv miljarder, det är helt galet”.
  • Den hårda konkurrensen. "Det är ett enormt överutbud av batterier. Kinesernas dominans är total och de etablerar fabriker i Europa. Northvolt är inte i närheten av att kunna konkurrera med dem.
  • De stora lånen. ”Fastigheter är rimligt att man finansierar med lån, det finns en substans och en realtillgång som man kan sälja och betala tillbaka lån närsom. Men att lånefinansiera startups med offentliga lån är lite som att lånefinansiera någonting som gör stora förluster. Det är som att skyffla pengar på en eld. Det är vad som pågår här. Men dilemmat med det är att det är inga problem att ha lån så länge du inte har problem. Men när du har problem blir problemen snabbt väldigt stora.”
Christian Sandström, forskare vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Är det inte naturligt att startups och tillväxtbolag gör stora förluster för att växa, tills de börjar tjäna pengar?

– Helt riktigt. Men då gör man förlusterna med kapital som injiceras i bolaget. Man gör det inte genom att man lånar pengar och är återbetalningsskyldig. Deras anläggning värderas till 60 miljarder. Är en fabrik som skapar förluster på 12 miljarder och där människor dör värd 60 miljarder? Hur kommer revisorn tänka framöver?

Får inte in nya, fräscha pengar 

Christian Sandström ger ett relaterbart exempel:

– Om du har ett huslån på 2 miljoner, men huset plötsligt går ner i värde till 1 miljon och du kan inte betala ränta. Då kommer banken och knackar dig på axeln och säger: ”Hallå, hur går det här?” Plötsligt kan banken säga att de kan försätta dig i konkurs, och vad ska du göra då? Då dras tumskruvarna åt väldigt fort.

– Nu märks det hur problematiskt det är med lånefinansierade startups. Och så kombinerar du det med att de inte kan få in nya, fräscha pengar och att de har en jätteanläggning med betydande produktionsproblem där det verkar ske olyckor mest hela tiden.

Inuti Northvolts fabrik i Skellefteå.

Batteriexpert tror inte på konkurs

Att Northvolt har problem är de flesta övertygade om, eftersom att produktionen halkat efter. Men alla är inte ense om bolagets framtid. Energimyndighetens batteriexpert Greger Ledung menar att Northvolt inte kommer att gå omkull eftersom för många har för mycket att förlora på en konkurs. Europa skulle hamna för långt efter Kina i elbilsracet, resonerar han i en DN-intervju.

– Väldigt många är beroende av dem och det stärker förutsättningarna, att man har de här stora kunderna som är helt beroende av dem.

Men Christian Sandström är tveksam.

– Jag ser inte någon väg ut för det här. Man är förmodligen redan i kontakt med regeringen och ber om hjälp. Men man klarar inte av att konkurrera på världsmarknaden och det kommer man inte att klara på fem-tio år heller.

Förlusterna har hopat sig på Northvolt senaste åren.

Källa: Affärsvärlden

Följ ämnen i artikeln