Ökad vinst för Volvo

Publicerad:
Uppdaterad:

Volvokoncernen redovisar en vinst efter finansnetto på 5,3 miljarder kronor för det andra kvartalet i år. Det kan jämföras med vinsten på 3,9 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

Omsättningen ökade med 15 procent till 61,1 miljarder kronor mot 53,3 miljarder kronor i fjol.

”Koncernen är nu inne i en mycket intensiv fas med höga leveranser och ett stort antal produktlanseringar”, skriver koncernchef Leif Johansson i delårsrapporten.

Volvo justerar upp prognosen för den nordamerikanska lastbilsmarknaden till omkring 20 procents tillväxt, mot tidigare bedömningar på 15–20 procent. Tidigare bedömningar om att den europeiska lastbilsmarknaden kommer att växa med 0–5 procent under 2005 står dock fast.

Volvos aktie föll kraftigt när Stockholmsbörsen öppnade. Strax före klockan 9.30 hade B-aktien tappat 6,4 procent till 331:50 kronor.

Konkurrenten Scania drogs med och föll 4,5 procent till 285 kronor.

Lastbilsmarknaden i hela världen gick upp så när som på den europeiska marknaden som utvecklats dåligt för Volvo Lastvagnar.

– Man kan inte säga att jag är överraskad men ändå förvånad över att den europeiska marknaden inte följt med den mycket starka utvecklingen i Nordamerika. De närmaste kvartalen kommer att bli mycket viktiga för utvecklingen för helåret, säger Leif Johansson till TT.

Tidigare har Volvo i sina prognoser talat om en uppgång på den europeiska marknaden jämfört med 2004 i intervallet 0–5 procent för helåret.

– Vi håller fast vid den prognosen men ligger nu närmare noll säger Leif Johansson.

– Konsekvenserna av det syns redan genom att man inte längre tar ut övertid och att man har dragit ned antalet extraanställda i fabrikerna, säger Johansson.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN