Stora skillnader mellan kreditkortens resevillkor

avMikael Stengård

Här är kortet du ska ha med dig på din utlandsresa

Bokar du resan med ditt kreditkort får du ofta en bra reseförsäkring på köpet.

Men se upp för dyra avgifter när du tar ut pengar i bankomaterna på semesterorten.

Här är kreditkorten som är bäst på din semesterresa.

Foto: AP

När man åker utomlands finns det en del fördelar med att ha med sig sitt kreditkort. Betalar du resan med ditt kreditkort ingår det exempelvis nästan alltid en reseförsäkring som täcker upp för kostnader som din vanliga hemförsäkring inte täcker. Kreditkortets reseförsäkring ger dig också ett dubbelt skydd om olyckan skulle vara framme, så att du kan få ersättning både från din hemförsäkring och försäkringen via kreditkortet.

Gå igenom avgifterna

Men det finns stora skillnader mellan vad de olika kreditkorten ger dig för ersättning, visar en genomgång av Compricer. Och se upp för avgifterna när du tar ut pengar i bankomaterna på semesterorten. I många fall får du både betala en avgift för själva uttaget och en växelkursavgift.

– Om du tänkt använda kortet mycket utomlands är det en bra idé att gå igenom avgifterna för de olika korten. Du kan spara in mycket pengar på att välja det billigaste, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Ingen avgift

Ett av de billigare korten att använda för uttag utomlands är Ica-bankens kort, som inte tar någon avgift för uttag och inte heller har något valutaväxlingspåslag. De dyrare korten har vanligen en valutaväxlingsavgift på mellan 1-2 procent.

– Ett annat tips att ta med sig på resan är att alltid välja den lokala valutan när du tar ut pengar i en bankomat och när du betalar med kort i butik. Väljer du svenska kronor får du en usel växlingskurs, säger Christina Söderberg.

ARTIKELN HANDLAR OM