Sverige bäst i Norden

MIN EKONOMI

Har flest bolag på topplista

Sverige har flest bolag på 1000-topplistan av de nordiska länderna. 15 svenska bolag platsar på listan, att jämföra med Finland och Norge som har fem och Danmark som har fyra bolag på Business Week's lista.

Telekomföretaget Nokia är fortfarande Nordens högst värderade börsbolag.

Men bolaget rasar listan över världens stora, där i stället Ericsson klättrar snabbt.

Enligt affärstidningen Business Weeks ”Global 1000” har det finländska företaget på ett år backat från plats 27 till plats 50 bland världens 1000 högst värderade börsföretag. Men eftersom listan sammanställdes i maj, har tidningen missat raset efter förra veckans Nokiarapport då cirka 70 miljarder av bolagets börsvärde på cirka 430 miljarder kronor försvann. Efter det ligger Nokia snarare på 68:e plats på listan.

Sony Ericsson har passerat storbolag

För konkurrenten Ericsson går det åt andra hållet. Det tidigare krisbolaget, med ett börsvärde i dag på drygt 345 miljarder kronor, har på ett år klättrat från plats 228 till 101. Därmed har man passerat många andra storbolag som Canon (107), Sony (141), och McDonalds (146).

Nordens tredje högst värderade bolag är danska konglomeratet AP Möller-Maersk på plats 168 före nordenfyran norska Statoil på 172:a plats.

Flest bolag på listan

Men Sverige är det nordiska land som har flest bolag på listan: 15 stycken. Efter Ericsson kommer Hennes&Mauritz på 246:e och Nordea på plats 255. Finland, inklusive Stora Enso, och Norge har 5 företag var medan Danmark bara har 4 bolag på ”Global 1000”.

Flest bolag på listan har förstås USA, som är hemvist för 423 av världens 1000 högst värderade börsbolag. Tvåan Japan har 137 bolag på listan, medan Storbritannien hamnar på tredje plats med 73 bolag (inklusive halvsvenska Astra Zeneca)

USA-dominansen är ännu större bland de största bolagen. Av de 12 högst värderade är 10 amerikanska med General Electric i topp följt av Microsoft, Exxon Mobil, Pfizer och Wal-mart. Därmed ser fem-i- topp-listan ut precis som i förra årets sammanställning.

Magnus Persson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM