Stockholmsbörsen

Glädjeskutt på börsen efter tunga kursfallen

avGustaf Tronarp

Stockholmsbörsen deppade ihop rejält i går. Nu är dock en viss kursglädje tillbaka.
Det breda OMXSPI-indexet steg runt tre procent på onsdagen.

Veckan började riktigt dystert på världens börser. Under tisdagen backade Stockholmsbörsens OMXSPI-index med över två procent. Detta i spåren efter flera historiska ras på de ledande marknadsplatserna i USA och Asien.

Men onsdagen uppvisade betydligt muntrare miner. OMXSPI-indexet steg med knappt tre procent. Kurserna var upp på bred front, men några stora bolag plågades av röda siffror. Bland förlorarna fanns Handelsbanken, vars delårsrapport blev en besvikelse. Mätteknik-företaget Hexagon stack ut åt andra hållet. Marknaden hyllade bolagets rapport, och aktien var upp runt tio procent.

Nervös börs

De kraftiga kursfallen under tisdagen utlöstes av ett rejält ras på de amerikanska aktiemarknaderna. Många bedömare förutspår att de kommande månaderna blir skakiga.

Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, menar att investerarna blivit nervösa av USA:s penningpolitik och inflation. Då väljer många att sälja och ta hem vinsterna.

– Men i det här läget finns det ingen på andra sidan som vill köpa och då finns det risk för en snöbollseffekt där börsen fortsätter att falla. Vi kan hamna i ett läge där investerarna springer åt samma håll och bitvis i panik, säger han till TT.

Rådet: Ta det lugnt

För småsparare kan det dock vara klokt att ta turbulensen med ro.

– Jag förstår om man känner oro, och pengar som man ska ha i sommar eller i höst ska man inte ha på börsen. Det gäller oavsett om det går upp eller ner, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, till Aftonbladet TV.

– Men det mer långsiktiga sparandet kan man gott låta fortsätta växa på aktiemarknaderna. Det gäller att ha tålamod. Man kan inte rycka upp grönsakerna bara för att det är lite frost ute.

ARTIKELN HANDLAR OM