Chatta med experterna om Black Friday

avJosefin Westin

Tidigare i dag chattade Black Friday-experterna Patrik Pettersson på jämförelsesajten Prisjakt och Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter men våra läsare – om vad som gäller på Black Friday.
Här är läsarnas frågor och deras svar.

Här är ett urval av läsarnas frågor och experternas svar:

Hans: Är det extrapris på öl på krogen?

Patrik Pettersson: Tveksamt. :)

Maria Wiezell: Men happy hour brukar vara på många krogar om man kommer tidigt på eftermiddagen eller kvällen.

Anonym: är det lagligt att marknadsföra en vara som reavara om man smyghöjt priset innan?

Maria Wiezell: Nej, en rea ska enligt marknadsföringslagen vara när en vara är väsentligt nedsatt i jämförelse med butikens ordinarie pris på det ordinarie sortimentet under en begränsad tid.

Patrik Pettersson: Oavsett är det bra att kolla vad en vara har kostat tidigare. Det finns funktioner för det hos flera jämförelsesajter på nätet.

Totto: Är Note 8 billigare i dag?

Patrik Pettersson: Inte vad vi kan se. Priset var lägre i stort sett hela oktober än vad det är nu. Men vissa butiker släpper nya erbjudanden varje timme, så det kan snabbt ändra sig.

Henrik: Är flygresor billigare i dag? I så fall, vilka bolag tipsar ni då om?

Patrik Pettersson: Vi har tittat runt lite på olika sajter som säljer flygresor och det verkar förekomma ganska flitigt. Glöm inte att använda sunt förnuft och jämför med andra flygbolag.

Maria Wiezell: När det gäller billiga flygresor är det viktigt att man kolla hela priset, alltså även kostnader som tillkommer för exempelvsi bagage, om man behöver checka in på flygplatsen, transferkostnader med mera. Och kom ihåg att du oftast har avbeställningsskydd i ditt kort om du betalar med kort och reseförsäkring i din hemförsäkring. Så de extrakostnaderna kan ma oftast hoppa över. Men kolla först vad som gäller för dig.

Test: Varför skrivs det varje år att rean är bluff? Går det inte att göra någonting åt det? Vad händer om företag ”reabluffar”?

Maria Wiezell: Då kan Konsumentverket förbjuda företaget att på felaktiga grunder marknadsföra sina reor som mycket bättre än vad de är. Följer de inte detta kan de dras inför patent- och marknadsbyrån och få betala marknadsstörningsavgift eller vite. Upptäcker du fuskreor, gå in på Konsumentverkets hemsida och gör en anmälan. Utan anmälningar från allmänheten har de svårt att få underlag för en prövning.

Maja: Är det här sista reachansen innan jul? Ska man passa på nu?

Maria Wiezell: Med tanke på hur frekvent det är ”reor” så är det säkert inte sista chansen. Det finns alltid företag och butiker som har extraerbjudanden. Dessutom kan man göra fynd i secondhandbutiker året runt oavsett reor.

Patrik Pettersson: På måndag är det Cyber Monday. Det brukar inte vara lika mycket drag då men de rabatter som förekommer kan faktiskt vara ännu bättre. Sedan kommer mellandagsrean. När vi jämförde pris på de 100 populäraste produkterna på Prisjakt förra året var mellandagsrean faktiskt lite billigare än Black Friday.

Kajsa: Kan jag kräva öppet köp på reaprylarna? Vad gäller om jag ångrar mig?

Maira Wiezell: Öppet köp i butik är frivilligt för butiken att erbjuda. Me har de öppet köp i butiken och inte särskilt har skrivit att de inte har öppet köp på reavaror så kan de inte i efterhand komma och säga det. Men du kan inte kräva öppet köp om inte butiken vill erbjuda det. Däremot är det lagstadgat med 14 dagars ångersrätt när du handlar på internet, i de allra flesta fall. ’

För fler frågor och svar, läs i chattfönstret längre upp.

Foto: Johner/ Thinkstock
I dag kan du chatta med experter om Black Friday.
ARTIKELN HANDLAR OM